U nikšićkoj gradskoj pekari otvoren stečajni postupak

I radnici i Sindikat su bili iznenađeni otvaranjem stečaja nad pekarom, jer su očekivali, kao što je i bilo dogovoreno, razgovor u Ministarstvu poljoprivrede.
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2011. 14:45h

Tačno u podne na vrata gradske pekare „Nikpek“ pojavio se, na iznenađenje radnika koji zbog prekida proizvodnje i najave uvođenja stečaja protestuju dvadesetak dana, stečajni upravnik Žarko Ostojić.

„Pojavio se stečajni upravnik a da mi ništa nijesmo znali o tome. On nam je kazao da je otvoren stečajni postupak i pokazao nam rješenje Privrednog suda", kazao je predsjednik Sindikata „Nikpeka“ Momčilo Damjanović.

I radnici i Sindikat su bili iznenađeni otvaranjem stečaja nad pekarom, jer su očekivali, kao što je i bilo dogovoreno, razgovor u Ministarstvu poljoprivrede kome bi, poredpredstavnika ministarstva i Sindikata, prisustvovali i predstavnici poslodavca, Opštinskog sindikalnog povjeriništva, Granskog Sindikata i predsjednik opštine Nikšić.

"Ovako umjesto razgovora dobismo stečaj“, kazao je predsjednik Damjanović.

„Iskoristićemo sva zakonom dozvoljena sredstva da osporimo rješenje o otvaranju stečaja i uložićemo žalbu Apelacionom sudu", kazao je Damjanović

On je kazao da su radnici i Sindikat protiv otvaranja stečaja i zahtjevaju da im poslodavac, koji je i podnio predlog za pokretanje stečajnog postupka, prvo isplati zaostale zarade, poveže radni staž, pa da se tek onda pomenuti postupak vodi.

„Iskoristićemo sva zakonom dozvoljena sredstva da osporimo rješenje o otvaranju stečaja i uložićemo žalbu Apelacionom sudu, a svu stručnu pomoć su nam obećali Opštinsko sindikalno povjereništvo i predsjednik Branko Gardašević“ kazao je Damjanović.

Sjutra će radnici na sastanku koji je zakazan u deset sati odlučiti šta i kako dalje.

Radnici čekaju 11 plata

Milisav Ćipranić, koji je većinski vlasnik pekare od 1997. godine, radnicima duguje 11 plata i radni staž koji nije povezan od 2005. godine.

On je, čim je zatvorio pekaru, najavio prodaju vlasništva i uvođenje stečaja, a kao razlog je naveo dug od 700.000 eura i nedostatak brašna.

Iz stečajne mase će, kako je tada kazao, isplatiti sva dugovanja radnicima.

Potraživanje pekare je oko 430.000 eura a radnici, njih 40 stalno zaposlenih i 60 radnika koji su na određeno, tražili su da finansijska policija ispita poslovanje firme jer tvrde da će knjige pokazati da u firmi nije sve rađeno kako treba.

Galerija

Bonus video: