USS čeka mišljenje poslanika o izmjenama Zakona o radu

Na okruglom stolu, kojim je ta radnička organizacija počela kampanju protiv Vladinog Predloga izmjena i dopuna Zakona o radu, rečeno je da očekuju da će im poslanici svoje mišljenje dostaviti u roku od sedam dana.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2011. 14:17h

Unija slobodnih sindikata (USS) upoznala je poslanike sa amandmanima na predlog izmjena i dopuna Zakona o radu pomoću kojih bi se doveo na nivo predloga oko kojeg se usaglasila radana grupa koja je na tekstu radila 6 mjeseci.

Na okruglom stolu, kojim je ta radnička organizacija počela kampanju protiv Vladinog Predloga izmjena i dopuna Zakona o radu, rečeno je da očekuju da će im poslanici svoje mišljenje dostaviti u roku od sedam dana i ako to mišljenje bude pozitivno, USS će odustati od dalje kampanje.

"Ukoliko dobijemo garancije od većine poslanika da će se naši predlozi podržati i biti uvršteni u konačni tekst zakona, USS bi potpisala Protokol kojim bi se poslanici obavezali da zastupaju te stavove i mi bi smo obustavili kampanju", kazao je generalni sekretar USS Srđa Keković.

USS od februara, od kad je Ministarstvo finansija nametnulo svoju verziju Zakona o radu, najavljuje radničke proteste, koji će, ukoliko im poslanici ne pomognu, najvjerovatnije biti organizovani 1. maja. Najznačajnija primjedba USS na Predlog se tiče sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme, kojim je Vlada, kao i u važećem zakonu, ostavila mogućnost poslodavcima da tu vrstu ugovora sklapaju neograničeno.

Pozivu sindikata su se odazvali predstavnici Pokreta za promjene, Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Socijalističke narodne partije i svi su rekli da tek treba da se upoznaju i sa Predlogom izmjena i sa ponuđenim amandmanima. Predstavnici opozicije su, načelno, najavili podršku predlozima.

"Bojim se, ako bi ta norma bila izmjenjena, da će se u privredi zapošljavati sve veći broj stranaca, i kako se budemo primicali Evropskoj uniji tako će se i tržište rada širiti i naši radnici će biti dovedeni u neravnopravan položaj", kazao je poslanik DPS-a Zoran Jelić.

Bonus video: