Lukšić: Vlada će pokušati da smanji cijene goriva

Premijer očekuje i brzu valorizaciju skladišta Cerovo u Bijelom Polju, kako bi se uveo još jedan distributer goriva
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.04.2011. 17:39h

Vlada analizira globalna kretanja cijena goriva i kako bi utvrdila na koji način može da stvori preduslove za njihovu stabilizaciju ili čak pad ukoliko bude neophodno, kazao je premijer Igor Lukšić na konferenciji o 100 dana rada nove Vlade.

"Planiramo da analiziramo globalna kretanja i u tom kontekstu, kod pojedinih vrsta goriva, kakav je dizel koji se koristi i u industrijske svrhe, Ministarstvo finansija analizira na koji način može da utiče da, izbjegavajući potencijalne zlouopotrebe, stvori preduslove da dođe do sporijeg rasta, stabilizacije cijena ili čak do pada ukoliko je neophodno, da bi na taj način balansirali dosadašnji trend rasta cijena, posebno tog naftnog derivata, i na taj način uticali na cijene mnogobrojnih drugih proizvoda", rekao je Lukšić.

On očekuje i brzu valorizaciju skladišta Cerovo u Bijelom Polju, kako bi se uveo još jedan distributer goriva i na taj način u dugom roku obezbijedila veća konkurencija u toj djelatnosti.

Lukšić očekuje i brzu valorizaciju skladišta Cerovo u Bijelom Polju, kako bi se uveo još jedan distributer goriva i na taj način u dugom roku obezbijedila veća konkurencija u toj djelatnosti.

"Dogovorili smo i da počnemo pregovore o poravnanju između Jugopetrola i Montenegrobonusa. Pojedina ministarstva su zadužena da provjere mogućnosti ugovora o poravnanju, jer poslije ovoliko godina izgubljenih u sudskom procesu svi gube", ocijenio je Lukšić.

Prema njegovim riječima, povećanje cijena goriva i prehrambenih namirnica u Crnoj Gori uslovio je globalni trend i Vlada je za najugroženije kategorije stanovništva obezbijedila jednokratnu pomoć.

"Za kategoriju materijalnog obezbjeđenja porodice, za oko 13,7 hiljada, razmatramo mogućnost dodjele jednokratne novčane pomoći u dva navrata, u aprilu i septembru. Istovremeno, razmatramo mogućnost da za deset hiljada penzionera sa najnižim primanjima obezbijedimo jednokratnu pomoć", saopštio je Lukšić.

Komenatrišući poskupljenje hljeba na 70 centi, on je podsjetio da je to prvo od 2008. godine, a i nije zahvatilo sve djelove Crne Gore.

"Trend rasta cijena poljoprivrednih proizvoda je globalni trend, što može biti šansa za poljoprivredne proizvođače", poručio je Lukšić.

Lukšić očekuje da će naredne godine u Crnoj Gori biti značajnije zastupljene niskotarifne aviokompanije.

On je kazao da Vlada očuvala stabilan makroekonomski ambijent i održala povjerenje u javne finansije. On je kazao da je povjerenje u javne finansije pokazalo 67 investitora iz zemalja Evrope, Azije i SAD kupujući euroobveznice u vrijednosti od 180 miliona eura.

Prema preliminarnim podacima, kako je kazao, u prva dva mjeseca ukupan priliv stranih direktnih investicija iznosio je 80,5 miliona eura.

On je najavio da će Vlada do kraja aprila objaviti sve tendere koje je moguće objaviti.

Lukšić očekuje da će naredne godine u Crnoj Gori biti značajnije zastupljene niskotarifne aviokompanije.

Bonus video: