Nikšićki farmeri prijete da će prestati sa isporukom mlijeka

Sjekloća je kazao da svakodnevno, preko medija, slušaju "o strategiji razvoja poljoprivrede Crne Gore", a svjedoče da je "aktuelan negativan trend u stočarstvu"
107 pregleda 0 komentar(a)
Bogdan Sjekloća, Foto: Arhiva Vijesti
Bogdan Sjekloća, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.04.2011. 13:11h

Nikšićki farmeri, članovi novoformiranog udruženja "Nik milk", su na ivici strpljenja, pa ako u narednih nekoliko dana ne dobiju odgovor na zahtjeve od Ministarstva poljoprivrede, obustaviće isporuku mlijeka, saopštio je predsjednik udruge Bogdan Sjekloća.

"Od ministra Tarzana Miloševića i njegovih saradnika tražili smo odgovor na koji način će se sprovoditi subvencionisane cijene koncentrata, na šta su se oglušili“ rekao je on.

Sjekloća je kazao da svakodnevno, preko medija, slušaju "o strategiji razvoja poljoprivrede Crne Gore", a svjedoče da je "aktuelan negativan trend u stočarstvu".

"Crnogorski farmer danas je na dnu društvene ljestvice, nepoželjan klijent u banci jer, za bankare, livade i pašnjaci ne predstavljaju garant za odobravanje kredita. Nema smisla govoriti o modelima podsticaja primarne poljoprivredne proizvodnje kroz podršku investicijama, kada nema obrtnih sredstava kod banaka i iz sopstvenih izvora. Lako je dokazati da su, što je veća proizvodnja na farmi, veći i minusi nad seljakovom glavom. Ukoliko niko ne bude izrazio interesovanje da zajednički tražimo rješenje gorućeg problema i našeg opstanka, bićemo prinuđeni da povučemo radikalne poteze koji bi uključili i prestanak isporuke mlijeka", rekao je Sjekloća.

Otkupna cijena mlijeka nije rasla još od 2002. godine, a farmeri su suočeni sa poskupljenjem koncentrata na 32,5 do 36 centi. Početkom februara tražili su povećanje subvencija za 5 centi, kao i pokrivanje troškova nabavke koncentrata iznad 27 centi.

"Na tom sastanku od ministra smo čuli čvrsto uvjeravanje da će nam izaći u susret i u skladu sa budžetskim mogućnostima ublažiti velike gubitke koje svakodnevno trpimo. Još čekamo odgovor, pa ih i ovom prilikom pozivam da se odrede prema zahtjevima", rekao je on.

"Nik milk" okuplja više od 100 proizvođača, čija stada dnevno isporučuju oko 10 tona mlijeka, od 15, koliko dnevno daju sve nikšićke farme.

"Svaki dan se učlanjuju novi, pa ćemo uskoro okupiti sve proizvođače u Nikšiću. Jedino udruženje koje je bilo registrovano, kao i udruženje crnogorskih prizvođača mlijeka, postojali su samo na papiru i zbog ličnih interesa pojedinaca, pa smo odlučili da formiramo novo, sa isključivim ciljem zajedničkog nastupa na tržištu i ostvarenje naših interesa, prije svega pri formiranju cijene i ostvarenju mogućnosti da uvozimo stočnu hranu", kazao je Sjekloća.

Bonus video: