Rusi na ostrvu Sveti Marko pokreću mašine do kraja godine

Kako je ranije najavljivano, na ostrvu će se izgraditi 74 luksuzne vile, oko 100 bungalova, “ultramoderni hotel” i mreža SPA-usluga, restorani, barovi i kafići, butici prestižnih brendova...
258 pregleda 0 komentar(a)
ostrvo Sveti Marko, Foto: Arhiva Vijesti
ostrvo Sveti Marko, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.04.2011. 18:58h

Priprema za izgradnju na ostrvu Sveti Marko počeće do kraja godine i, za početak, sastojaće se se od rušenja postojećih objekata, košenja trave i rastinja.

Ruska kompanija Metropol koja gazduje ostrvom planirala je da od Svetog Marka napravi prvi evropski ostrvski SPA- rizort klase od šest zvjezdica.

Stručni saradnik Metropol grupe Zlatko Petković kazao je "Vijestima" da će sa gradnjom početi kad bude završen projekat i dobijena građevinska dozvola.

"Na projektu se intenzivno radi i sada je u završnoj fazi. Očekujemo da će do kraja ljeta biti gotov kada ćemo i tražiti građevinsku dozvolu", rekao je Petković dodajući da u Metropolu očekuju da će dozvolu za građenje dobiti do septembra ili najkasnije oktobra.

U skladu sa generalnim planom projekta, kako je ranije najavljivano, na ostrvu će se izgraditi 74 luksuzne vile, oko 100 bungalova, "ultramoderni hotel" i mreža SPA-usluga, restorani, barovi i kafići, butici prestižnih brendova...

Sveti Marko ozbiljan projekat za turizam

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su "Vijestima" saopštili da od investitora nijesu dobili zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova te da je Državna studija lokacije Sveti Marko donijeta u decembru 2009. godine čime su stvorene planske pretpostavke za realizaciju planiranih sadržaja.

"Javnost ima utisak da je proces usporen ali mi taj komplikovani posao radimo u skladu sa planovima, stručno i pažljivo

Kako je rečeno, investitor se raspitivao za mogućnost izmjena faznosti u sprovođenju državne studije lokacije, ali da je stav Ministarstva da se zvanično usvojeni dokument može mijenjati, samo u okviru zakonom propisane procedure.

Petković nije upoznat da je neko iz Metropola kontaktirao Ministarstva kako bi mijenjao planove.

"Nije mi poznato da Metropol najavljuje bilo kakve izmjene i odstupanja od plana. Za sada radimo sve u skladu sa onim što smo planirali", rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, posao pripreme terena je vrlo kompleksan, jer sve što je na ostrvu treba srušiti i iznijeti sa njega.

"Javnost ima utisak da je proces usporen ali mi taj komplikovani posao radimo u skladu sa planovima, stručno i pažljivo. Sveti Marko je ozbiljan projekat za turizam i Crnu Goru uopšte" kazao je Petković.

Investicija od 450 miliona eura

Državnom studijom lokacije Sveti Marko predviđena je fazna realizacija tako da bi prva faza podrazumijevala izgradnju hotela sa pratećim sadržajima, bungalova na sjevernoj padini, obodu zaliva i na sprudu Tunja, utvrđivanja obale, izgradnju oba pristaništa i servisnog i onog za posjetioce, objekte centralnih djelatnosti i trg na obali, uređenje plaže u zalivu Tunja, kao i izgradnju vila na strani prema Tivtu.

Metropol je 2009. godine potpisao sporazum sa singapurskom kompanijom “Banyan tree” o izgradnji hotela sa šest zvjezdica i upravljanju ostrvom

Na Svetom Marku je planirana gradnja hotela čiji bi kapacitet bio 60 luksuznih soba i apartmana, sa restoranima i pratećim sadržajima, 100 luksuznih bungalova kapaciteta pretežno dva do tri gosta po bungalovu, uslužne, poslovne i komercijalne prostorije kao i objekti i površine fitnes i spa centra.

Iz Metropola su više puta saopštavali da će glavna pažnja biti usmjerena ka maksimalnom očuvanju jedinstvene prirode ostrva, a da će biti izgrađeno svega 14 odsto od površine.

Ukupna površina prostora namijenjenog za izgradnju će iznositi 79.790 kvadratnih metara. Korišćenje samo ekološki bezbjednih tehnologija će obezibjediti očuvanje pješčanih plaža, dužine četiri kilometra. Pri tom električna energija će biti jedini izvor energije za sve, ne izuzimajući ni transport.

Metropol je 2009. godine potpisao sporazum sa singapurskom kompanijom “Banyan tree” o izgradnji hotela sa šest zvjezdica i upravljanju ostrvom. Metropol je ostrvo Sveti Marko kupio od beogradske kompanije Putnik 2007. godine. Ruska kompanija planira da u ostrvo investira 450 miliona eura.

Bonus video: