Kostić: Vlada nije mogla uticati na rast cijena, mogla je da pomogne

On je ocijenio da bi eventualni uticaji Vlade da obuzda poskupljenja bila kratkoročni
141 pregleda 0 komentar(a)
vasilije kostić, Foto: Arhiva Vijesti
vasilije kostić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.04.2011. 18:56h

"U cjelini, učinci ekonomske politike Vlade Igora Lukšića u prvih 100 dana stoje prije svega pod uticajem nepovoljnih okolnosti iniciranim na svjetskom tržištu, a kojima Vlada objektivno nije mogla značajnije i trajnije da odgovori", smatra ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

"Tu mislim prije svega na rast cijena goriva i poljoprivrednih proizvoda, koje su izazvane poznatim događanjima na svjetskom tržištu, a koja su pokrenula rast cijena i ostalih proizvoda i ozbiljno prijete standardu građana", rekao je Kostić "Vijestima".

On je ocijenio da bi eventualni uticaji Vlade da obuzda poskupljenja bila kratkoročni.

"Sasvim je moguće da bi cijena takve intervencije vjerovatno bila veća od namjeravanih efekata po standard građana, što opet ne znači da i ubuduće treba dići ruke od takve aktivnosti. Naprotiv, to treba učiniti, ali kroz adekvatno osmišljen i socijalno pravedan program očuvanja standarda ugroženih slojeva stanovnistva. Mreža socijalne sigurnosti mora biti unaprijeđena", kazao je Kostić.

Na putu laganog oporavka

On smatra da je rast cijena uz novo zaduživanje putem emisije obveznica ekonomski obilježilo period prvih 100 dana Vlade, što, kako je naveo, ukazuje na mnoge izazove i rizike za ostvarenje ciljeva ekonomske politike u 2011. godini.

"Rast javnog duga nije dobra okolnost, ali ne treba zanemariti i to kakav je ekonomski kontekst u kome se pribjegava dodatnom zaduživanju. Naša ekonomija se nalazi na putu laganog oporavka i od velike važnosti je da imamo stabilne javne finansije", dodao je Kostić.

Kostić kaže da su obveznice imale alternativu, ali da bi zaduživanje kod, na primjer, MMF-a imalo veću "socijalnu cijenu".

Ključni problemi crnogorske ekonomske stvarnosti, kako je ocijenio, ostaju i dalje, uprkos određenim pozitivnim pomacima.

"Treba li, pored svega, pominjati prezaduženost, rast nezaposlenosti, enorman uvoz u odnosu na izvoz, izrazitu nelikvidnost privrede koja sada već ozbiljno prijeti i unosi sumnju privrednim subjektima u oporavak...", kazao je Kostić, dodajući da pred Vladu stoji mnogo posla i ozbiljnih izazova.

Naša ekonomija se nalazi na putu laganog oporavka i od velike važnosti je da imamo stabilne javne finansije, smatra Kostić

Bonus video: