U Atlas centar do sada uloženo 90 miliona, otvaranje planirano na jesen

UAE su imenovale Hafsu Al Ulamu za prvog rezidentnog ambasadora u Crnoj Gori, koja je prije toga bila direktor Kapital investmenta
638 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2011. 18:43h

"Atlas kapital centar biće završen do kraja ljeta, dok je svečano otvaranje planirano na jesen", kazao je u razgovoru za “Vijesti” tehnički direktor tog objekta Tomo Žižić.

Izgradnja jednog od najvećih građevina u Podgorici koji zajednički rade Atlas grupa u vlasništvu biznismena Duška Kneževića i Kapital investment iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) započeta je u avgustu 2008. godine, a trebalo je da bude završena početkom 2010. godine.

Na pitanje “Vijesti” zašto se kasni sa završetkom kada je iz Atlas grupe na početku istaknuto da je zaokružena finansijska konstrukcija od 120 miliona eura i da su dobijene sve dozvole, Žižić je kazao da "nijesu smjeli napraviti kompromis između kvaliteta i brzine, jer se objekat radi po najsavremenijim svjetskim standardima".

"Uz to, kada je kriza počela, naši partneri kolebali su se kojim tempom treba raditi, a kreditor, grčka Marfin banka je tražilila posebne uslove i garancije da nećemo obustaviti gradnju usljed kriznog perioda koji je nastupio i koji još traje. Rok za završetak radova je bio početak 2010. godine, ali zbog standarda po kojima se gradi, rokovi za završetak radova su izmijenjeni. Imali smo zahtjevan posao kada je u pitanju energetska efikasnost, kvalitet stakla, izolacija, sistem grijanja, rasvjete..."

"O kakvom komplikovanom poslu je riječ govori i to što na objektu nemamo dva ista stakla, a to je prethodno zahtijevalo ozbiljnu ekspertsku razradu fasada, koja zahtijeva vrijeme. Dalje, ugradili smo najsavremeniji garažni menadžment sistem u svijetu koji je samo za nas razvila kompanija Simens. Izgradnja je podrazumijevala i učešće ekspertskih firmi koje su angažovane za izbor opreme koja će biti ugrađena u objekat...", objasnio je Žižić.

Prodato 40 odsto apartmana

On je rekao da je do sada na izgradnju potrošeno nešto više od 90 miliona eura i da imaju novac za završetak radova.

"Kompletnu finansijsku konstrukciju su zatvorili investitori i nijesmo se oslanjali da izgradnju finansiramo od prodaje apartmana i poslovnih prostora koje će centar imati. Od 60 miliona eura koliko smo uzeli od Marfin banke iskoristili smo 40 miliona. Novac od prodaje apartmana ide na poseban račun. Do sada smo prodali oko 40 odsto apartmana, a sa rezervacijama to je nešto iznad 50 odsto."

"Cijena kvadrata je 2.850 eura i ona se od početka nije mijenjala, a neće se ni mijenjati. Poslovni prostori će se izdavati, možda će se samo mali dio prodati. Cijene izdavanja se ne mogu precizno saopštiti jer to zavisi od veličine poslovnog prostra, dijela u kome je smješten...", rekao je Žižić, dodajući da je oko 90 odsto radova na apartmanima završeno (komplet instalacije, gipsani radovi, moleraj, trenutno su aktuelni radovi na kamenu i keramici).

Kompanija Kapital investment u vlasništvu je kraljevske porodice iz UAE čija će ambasada biti smještena u prostorijama Atlas kapital centra, gdje je kupila prostor površine 3.000 kvadratnih metara.

Stiže Kroun Plaza

U Atlas kapital centru biće prisutan renomirani hotelski brend Kroun Plaza sa kojim su, prema riječima Žižića, finalizovani pregovori o izgradnji hotela sa četiri plus zvjezdice.

"I to je bio jedan od razloga za kašnjenje jer smo tražili renomirani hotelski brend koji će biti u hotelu. Hotel se radi prema njihovim arhitektonskim i tehničkim uputstvima", kazao je Žižić.

Atlas kapital centar smješten je u poslovno-administrativnom dijelu Podgorice na površini od oko 90.000 kvadratnih metara, od čega je 13.000 kvadrata stambenog prostora, sa 90 apartmana, isto toliko prostora za trgovine i oko 40.000 kvadrata drugog poslovnog prostora, od čega će 10.000-12.000 zauzeti hotel.

Galerija

Bonus video: