Pejović: Vlada je pokazala da je bez plana za ugrožene

Na svoje kritičare se ne obrušava salvama gnjeva. Ova značajna razlika u domenu premijerskog PR-a je nažalost i jedna od rijetkih promjena
58 pregleda 0 komentar(a)
pejovic_1, Foto: Arhiva “Vijesti”
pejovic_1, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 10.04.2011. 19:01h

Premijer Igor Lukšić je dijagnostifikovao slabe ekonomske kapacitete domaće ekonomije, ali za 100 dana mandata nismo vidjeli programe i konkretne poteze Vlade koji bi je ojačali, ocijenio je šef stručnog tima za finansije Pokreta za promjene Zarija Pejović.

Pejović je upozorio da Vlada nema ni socijalnu kartu koja bi ukazala na siromašnije strukture stanovništva, čime bi se povećanje cijena osnovnih proizvoda efektnije amortizovalo.

On poručuje da će Lukšićeva vlada morati da obezbijedi privredni rast ili da smanji nivo nerealno izdignute javne potrošnje.

"Za ovo prvo je potrebna promjena fokusa sa interesa familije prema opštedruštvenim interesima, a smanjenjenje potrošnje proizvodi socijalne tenzije. Kako god, Crnoj Gori u budućnosti treba nešto više od takozvane politike 24 časa, politike prezervacije monopola pojedinaca i rješavanja društvenih izazova "u prolazu", izjavio je Pejović "Vijestima".

Upitne i kompetencije ministara

On je upozorio da su prilično upitne i kompetencije pojedinih Lukšićevih ministara, a novi predsjednik Vlade, za razliku od prethodnika, pokazao je kulturu komunikacije.

"Na svoje kritičare se ne obrušava salvama gnjeva. Ova značajna razlika u domenu premijerskog PR-a je nažalost i jedna od rijetkih promjena", ocijenio je Pejović.

Pejović ukazuje da je naslijeđeno teško ekonomsko breme, što je posljedica nedostatka dobrih ekonomskih politika i korupcije u prethodnoj deceniji.

"Teret loših privatizacija pada na leđa poreskih obveznika. Porast cijena naftnih derivata i osnovnih prehrambenih namirnica uticaće na smanjenje tražnje i produbljivanje stagnacije domaće ekonomije. Prihode koje ostvaruje od akciza, Vlada ne može kompenzovati osim zaduživanjem, a činjenica da su privatizovana skladišta za čuvanje naftnih derivata, onemogućava formiranje značajnije rezerve, kako bi mogla da interveniše na tržištu", naglasio je Pejović.

Upitna je, zaključio je Pejović, i efikasnost direktnog subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje, umjesto čega bi trebalo smanjivati cijene proizvodnih inputa u poljoprivredi i jačati kapacitete domaćeg agrara.

Na svoje kritičare se ne obrušava salvama gnjeva. Ova značajna razlika u domenu premijerskog PR-a je nažalost i jedna od rijetkih promjena, ocijenio je Pejović ocjenjujući 100 prvih dana Vlade

Bonus video: