Isplivali ugovori o aferi Tehnopromet i velikoj zaradi gradonačelnika Bara

Barski sud traži od Ekonomskog fakulteta da što prije objavi supervještačenje u aferi Tehnopromet.
111 pregleda 0 komentar(a)
Tehnopromet, Foto: Anto Bakovič
Tehnopromet, Foto: Anto Bakovič
Ažurirano: 09.04.2011. 07:09h

Osnovni sud iz Bara poslao je Ekonomskom fakultetu na dodatno vještačenje dokumentaciju u vezi sa višegodišnjom istragom protiv bivšeg direktora Tehnoprometa B DOO iz Bara Slavoljuba Glišića, koji je 2002. godine potpisao sporni Ugovor o poslovnoj tehničkoj saradnji sa Žarkom Pavićevićem, bivšim direktorom Zavoda od izgradnju Bara(ZIB), danas privatnoj firmi u vlasništvu gradonačelnika Bara, prodao imovinu višemilionske vrijednosti za svega par stotina hiljada eura.

Glišić se, u skladu sa članom 416 Krivičnog zakonika Crne Gore, sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja za koji je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do 10 godina.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju na Ekonomskom fakultetu, barski Osnovni sud tražio je da se ovo supervještačenje što prije obavi. Istražni sudija u ovom predmetu sada je predsjednik Osnovnog suda u Baru Goran Šćepanović.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju na Ekonomskom fakultetu, barski Osnovni sud tražio je da se ovo supervještačenje što prije obavi.

Gradonačelnik Bara Žarko Pavićević, iako direktno uključen u aferu prisvajanja milionske imovine nekadašnjeg Tehnoprometa B, izuzet je godinama iz istražnog postupaka koji je jalovo vodilo Osnovno državno tužilaštvu u Baru. Predmet je kod zamjenika tužioca Nusrete Arapović.

Osnovni državni tužilac u Baru Milenko Magdelinić, koji je na toj funkciji od marta 2009, rekao je nedavno “Vijestima” da istraga protiv Glišića “još traje”, te da je prema informacijama koje je dobio od svog zamjenika, “obavljeno 5-6 dosta kontradiktornih vještačenja”.

On je naveo da je prijava protiv Pavićevića “samo pridodata tim spisima”.

ZIB Bar je, prema spornom Ugovoru o poslovno- tehničkoj saradnji, zaključenom 29. jula 2002. godine, obezbijedio 148.500 eura da se izmire obaveze po osnovu rada za zaposlene, a jedan manji broj radnika Tehnoprometa B primio u radni odnos. Vrijednost nepokretne imovine Tehnoprometa B koju je 20. avgusta 2002. ZIB u barskom katastru uknjižio na svoje ime procijenjena je bila na svega 352.275 eura.

Iz barskog katastra, u međuvremenu, isplivali su, do sada, malo poznati kupoprodajni ugovori ZIB-a sa trećim licima iz kojih se može zaključiti da je ta građevinska kompanija uloženih 148.500 eura vratila za svega četiri mjeseca, a da im je gratis ostalo pola robne kuće na elitnoj lokaciji u centru Bara i više od 100 hiljada kvadrata zemljišta (pod maslinama) i poslovnih prostora.

Opširnije u štampanom izdanju...

Bonus video: