ZA BEZBJEDNIJI RAD

Inspekcija rada najavila intenzivniju kontrolu na gradilištima

Pažnja će se obratiti i na negativne pojave poput neprijavljivanja na obavezno socijalno osiguranje, neuplaćivanja poreza i doprinosa, kao i propusta poslodavaca pri obučavanju...
0 komentar(a)
gradilište, Foto: Arhiva "Vijesti"
gradilište, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.04.2011. 17:29h

Inspekcija rada intenziviraće nadzor na gradilištima, a naročito će obratiti pažnju na negativne pojave poput nezaključivanja ugovora o radu, zaključeno je na sjednici Koordinacionog tijela za suzbijanje sive ekonomije na tržištu rada.

Na sastanku su, kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, donijeti zaključci o daljem nastavku aktivnosti na suzbijanju svih negativnih pojava koje se prepoznaju na tržištu rada, a poseban akcenat je dat na vršenju zajedničkog nadzora u privatnim zdravstvenim ustanovama.

"U privatnim zdravstvenim ustanovama zajednički nadzor obavljaće inspekcija rada, sanitarno zdravstvena i poreska inspekcija u okviru svojih nadležnosti. Koordinaciono tijelo je, s obzirom na početak građevinske sezone, takođe donijelo zaključak da se intenzivira nadzor na gradilištima uz evidentiranje svih negativnih pojava iz nadležnosti inspekcije rada, zaštite na radu i poreske uprave”, kaže se u saopštenju.

Suzbijaće rad na crno

Pažnja će se obratiti i na negativne pojave poput neprijavljivanja na obavezno socijalno osiguranje, neuplaćivanja poreza i doprinosa, kao i propusta poslodavaca pri obučavanju zaposlenih za bezbijedan rad, obezbjeđivanja lične zaštitne opreme i specijalističkih ljekarskih pregleda za rad na radnim mjestima sa povećanim rizikom.

"Inspekcija rada i Poreska uprava će preduzimati sve raspoložive mjere iz svoje nadležnosti u suzbijanju "rada na crno" i drugih nepravilnosti na tržištu rada”, kaže se u saopštenju.

Zaključak tog tijela je da su inspektori, shodno zakonskim ovlašćenjima, dužni neselektivno primjenjivati mjere iz svoje nadležnosti kod svih subjekata nadzora.

"Sa posebnim akcentom na izricanje mjera zabrane rada u svim slučajevima propisanim zakonom a posebno Zakonom o zaštiti na radu, kako bi se obezbijedila sigurnost zaposlenih na radnom mjestu”, dodaju iz Ministarstva.

Naplaćeno preko 68.000 eura kazni

Na sastanku je saopšteno i da je u u periodu od 17. januara do 1. aprila izvršeno ukupno 1.994 inspekcijskih nadzora i utvrđena je 1.081 nepravilnost.

"Izrečeno je 700 ukazivanja za otklanjanje nepravilnosti, donešeno je 326 rješenja i izrečeno 458 mandatnih kazni u ukupnom iznosu od 68.750 eura, i sve su naplaćene, podneseno je 18 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka”, saopštili su iz Ministarstva.

Istovremeni zajednički nadzori širom Crne Gore, dodaje se, koji su se odvijali svakodnevno, nesporno su dali dobre rezultate.

“Posebno u suzbijanju rada na crno i bezbjednom radu zaposlenim na svim prodajnim i uslužnim mjestima. Naročito veliki efekat postignut je iz nadležnosti inspekcije rada jer je iz sive zone, odnosno nelegalnog rada, više od 80 lica regulisalo radno-pravni status u skladu sa zakonom”, navodi se u saopštenju.

Ti nadzori, kako se dodaje, imaju i preventivni karakter na poslodavce koji, ne čekajući inspekcijski nadzor, po hitnom postupku regulišu svoj, kao i radno pravni status svojih zaposlenih, odnosno svoje poslovanje dovode u zakonske okvire.

Preporučujemo za Vas