Nezaposlenost i devastacija, problemi razvoja Žabljaka

Alarmantan je podatak od 1,5 posto učešća sjevera u ukupnom broju turističkih noćenja
74 pregleda 0 komentar(a)
konferencija, Foto: Obrad Pješivac
konferencija, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 07.04.2011. 17:16h

O neizjednačenost u ekonomskom regionalnom razvoju Crne Gore i zaostatku sjevera po pitanju zaposlenosti i neto zaradama, raspravljano je na konferenciji "Razvojni izazovi Žabljaka" na Žabljaku.

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori mr Jernej Videtič, kazao je da se kroz regionalnu saradnju lakše crpe sredstva iz različitih fondova EU i da je Slovenija spremna da ponudi odgovarajuću pomoć za dalji razvoj Žabljaka i valorizaciju obilja prirodnih potencijala.

"Pomoć koju Slovenija pruža Crnoj Gori realizuje se na osnovu potpisanog memoranduma a projekti se potvrđuju u okviru mješovite međudržavne komisije. Prvi projekat se odnosi na obnovu hotela "Gorske oči" što je plod saradnje Fonda PIO Crne Gore i firme "Unitur" iz Zreča na Pohorju. Mogućnosti saranje postoje i na izgradnji sportske dvorane, kroz reafirmaciju Žabljaka kao centra za nordijske sportove, centra za visinske pripreme sportista i ekipa i kroz afirmaciju zdravstvenog turizma", kazao je Videtič i izrazio spremnost da slovenačka iskustva budu referenca za aplikaciju sličnih razvojnih usmjerenja na Žabljaku.

Brojni prioriteti...

Gradonačelnik Žabljaka Isailo Šljivančanin kaže da će se uz pomoć partnera iz Slovenije doći do razvojnih prioriteta.

"Po mišljenju većine učesnika prvi prioritet je sređivanje skijališta i podizanje turističke ponude Žabljaka na veći nivo. Naši partneri su posebno zainteresovani za ulaganja u ekološke projekte. Tu mislim na izgradnju prečistača otpadnih voda. Neophodna je i sportska dvorana i velike su šanse da se hala izgradi u naredne dvije godine", kaže Šljivančanin.

U prvom panelu konferencije Željka Radak Kukavičić govorila je o pogledima Crne Gore na razvoj Žabljaka kao zimskog i ljetnjeg turističkog centra.

Izvršena je i prezentacija turističkog master plana Žabljaka.

Učešće u diskusijama imali su i dr. Dragan Lajović, direktor Investiciono razvojnog fonda Crne Gore i Gašper Jež iz Slovenačke razvojne banke, predstavnik Privredne komore Crne Gore Novica Bulatović i direktor Fonda PIO Dušan Perović.

Energetika, sport, gradnja...

Kroz panel o razvojnim izazovima na području energetike obratili su se Željko Blažeka, direktor Instituta za ekološki inženjering, Bogdan Kancler koji je govorio o bioplinskim mašinama i Damjana Pintara, predsjednika Saveza planinskih centara Slovenije.

O projektu izgradnje sportske dvorane izlagali su direktor Elan inventa Miha Štern i njihov zastupnik za Crnu Goru Vuk Popović.

Prvi čovjek biatlona u Smučarskom savezu Slovenije Peter Zupan predstavio je sportski centar Pokljuka, Jernej Privšek iz "Kitesfere" izlagao je o ekstremnom sportu kajtingu, a alpinista Davo Karničar o perspektivama Durmitora sa aspekta turno skijanja.

Depopulacija na Žabljaku

Alarmantan je podatak od 1,5 posto učešća sjevera u ukupnom broju turističkih noćenja.

Na ovom prostoru i u samom Žabljaku izražena je depopulacija.

Žabljak je prostor koji je značajno devastiran, a nedostaju i planska dokumenta.

Sve je to ocijenjeno rizicima u razvoju što je "amortizovao" direktor Investiciono razvojnog Fonda dr Dragan Lajović, podacima o broju odobrenih kredita, insistiranjem na novim projektima koji su u domenu tog Fonda i najavom otvaranja nove kreditne linije za mlade sa sjevera Crne Gore.

Bonus video: