Sindikalci "Oboda" spremni na protest, žive sa 30 eura

Na Birou rada nalazi se oko 1.200 bivših radnika nekadašnjeg giganta, koji su se "faktički u jednom danu našli na toj evidenciji sa primanjima od 30 do 90 eura"
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2011. 15:31h

Sindikat cetinjskog "Oboda" upozorio je Vladu da, kao većinski vlasnik, što prije stvori uslove za povratak radnika u preduzeće, kao i za zapošljavanje njihove djece i omladine Cetinja, jer će u protivnom pozvati radnike i njihove porodice na proteste ispred zgrade Prijestonice, a onda i Vlade.

Predsjednik sindikata "Oboda" Vojo Vujović kazao je da je Cetinje najsiromašnji grad sa najviše nezaposlenih, te da se na Birou rada nalazi oko 1.200 bivših radnika nekadašnjeg giganta, koji su se "faktički u jednom danu našli na toj evidenciji sa primanjima od 30 do 90 eura".

"Radnici koji su raskinuli radni odnos, vjerovali su obećanju Vlade da će biti privatizacije i ponovnog zapošljavanja do čega nije došlo. Zato tražimo da se sprovede ideja naših kolega i predstavnika SSCG i inicijativa Nenada Martinovića o otvaranju međunarodnog sajma i bezcarinske zone u kompleksu Gornjeg Oboda, u koji bi bili uklopljeni i kulturni sadržaji, kao i projekat Marine Abramović", kazao je Vujović.

Sindikat je poručio Vladi da, ukoliko želi da privatizuje kompleks Gornjeg Oboda, mora prvo zaštititi imovinu preduzeća, te da ne smije dozvoliti dalje rasparčavanje imovine.

"Ukoliko ne budu ispunjeni ovi zahtjevi, nakon Skupštine akcionara pozvaćemo radnike, kojima je ugrožen opstanak, na proteste ispred Opštine i Vlade."

Eraković: Niko neće sirotinju

Predsjednik Sindikata kulture, reditelj Blagota Eraković, smatra da nije sporno da će se Cetinje izboriti da postane dio svjetske baštine, ali je upozorio da dio te baštine može biti samo ona sredina koja može ekonomski da preživi,"jer niko neće sirotinju pod svoje okrilje".

"Uvjeren sam da se kulturni projekt Marine Abramović koji je planiran u jednoj od hala Gornjeg Oboda, potpuno uklapa u ideju Cetinja kao kulturnog centra Crne Gore i prijestonice kao djela svjetske baštine, ali je potpuno besmisleno pristupiti tom projektu ako se pri tom ne sprovede projekat revitalizacije čitavog kompleksa", kazao je Eraković.

On je poručio Vladi da Crna Gora nije toliko bogata zemlja da bi mogla da baci toliku imovinu.

Bonus video: