Manjinski Sindikat Željezare: Da Vlada vrati ponuđeni program

Pozivaju Vladu da preuzme upravljenje fabrikom jer se MNSS pokazao kao nesposoban
64 pregleda 0 komentar(a)
Popović, Foto: Svetlana Mandić
Popović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.04.2011. 14:57h

Manjinski Sindikat Željezare oglasio se saopštenjem za javnost u kome poziva Vladu da vrati ponuđeni program iz novembra prošle godine jer on, kako ističe, bolje odgovara radnicima od programa o "kome se šuška", a koji nije zvanično prezentovan.

"Predlažemo da se sistematska rješenja za penzionisanje radnika baziraju na dokupu radnog staža što bi bilo neuporedivo povoljnije nego prevremeno penzionisanje po raznim osnovama. Ne prihvatamo jalove višemjesečne dogovore sve tri strane koji su do maksimuma ugrozili interese Željezare, a što pokazuje i zadnje ročište u Privrednom sudu. Molimo Agenciju za mirno rješavanje radnih sporova kojoj smo se obratili 15.marta da pozove sve tri zainteresovane strane da se aktivnije uključe u rješavanje postojećeg problema na način što će konačno sjesti za pregovarački sto i što hitnije riješiti agoniju radnika Željezare. I dalje smo mišljenja da stečaj ne donosi dobrobit radnicima", stoji u saopštenju koje je potpisao predsjednik sindikslne organizacije zaposlenih koja djeluje pri Savezu Sindikata Crne Gore Slavko Popović.

Da Vlada preuzme fabriku

U saopštenju se Vlada poziva da preuzme upravljanje fabrikom jer je većinski vlasnik, holandska firma MNSS-a, pokazala da je "nesposobna", da pokrene proizvodnju, riješi socijalni program i dovede fabriku u stanje ekonomske održivosti.

Manjinski Sindikat Željezare se osvrnuo i na pismo koje je predsjednik Odbora direktora Mark Džejkobson pozvao radnike na strpljenje obećavajući da će za četiri do šest nedjelja obezbjediti "bar 20 miliona eura" potrebnih da fabrika "preživi, počne da proizvodi i da se isplate zaostale i buduće zarade".

"Razočarani smo ’ozbiljnošću’ i rokovima ponude Marka Džejkobsona. Ozbiljnost se ogleda u tome da radnici nijesu primili zarade od novembra, regres za prošlu godinu i zarade za dodatne poslove. Danas ističe rok za realizaciju vašeg socijalnog programa za koji se pisalo 160 zaposlenih. Da li nas to molite da sačekamo šest nedjelja da bi vam Fabrika u Brazilu, koju ste kupili od možda nama namijenjenih 20 miliona, napravila profit i 31. decembra nas ostavili na cjedilu i preselili se u Brazil", stoji u saopštenju uz isticanje da je poslodavac "dugovanjima prema zaposlenima sam uveo stečaj".

Bonus video: