Privredni sud donosi odluku o uvođenju stečaja u Željezari?

Vlasnik radnicima duguje plate od novembra, regres, novac za stambeni kredit iz 2008. kao i zarade za dodatno urađene poslove koji su odrađeni prošlog ljeta prilikom ugradnje nove peći
0 komentar(a)
Štrajk Željezara, Foto: Ivan Banović
Štrajk Željezara, Foto: Ivan Banović
Ažurirano: 04.04.2011. 13:32h

O zahtjevima radnika Željezare i privatne firme "Termoelektro" koji su od Privrednog suda u Podgorici tražili naplatu zaostalih potraživanja od nekadašnjeg metalurškog giganta iz Nikšića kojim gazduje firma MNSS ramatraće se u utorak u podne u privrednom sudu u Podgorici.

Vlasnik Željezare, koji će možda to uskoro prestati da bude, nije ispunio ni obavezu iz Kupoprodajnog ugovora na osnovu koje su bili dužni da polože depozit Vladi u iznosu od 20 miliona eura na ime ovogodišnjih investicija

Vlasnik radnicima duguje plate od novembra, regres, novac za stambeni kredit iz 2008. godine, kao i zarade za dodatno urađene poslove koji su odrađeni prošlog ljeta prilikom ugradnje nove peći.

MNSS-a duguje i Elektroprivredi više od 6 miliona eura za utrošenu struju zbog čega im EPCG isključuje napajanje tokom dana, a uključuje u 18 časova, tako da administracija radi od 14 do 22 časa.

Vlasnik Željezare, koji će možda to uskoro prestati da bude, nije ispunio ni obavezu iz Kupoprodajnog ugovora na osnovu koje su bili dužni da polože depozit Vladi u iznosu od 20 miliona eura na ime ovogodišnjih investicija.

Zbog teške i bezizlazne situacije u kojoj su se našli radnici Željezare i Radventa, kojima gazduje isti vlasnik, kao i Tehnostila, počeli su 1. maja sa generalnim štrajkom.

Svi se sada nadaju da će sud sjutra prihvatiti njihov zahtjev za naplatu potraživanja, da će biti uveden stečaj id a će im Vlada, sa kojom pregovaraju skoro mjesec, pomoći da proizvodnja ponovo bude pokrenuta i svi radnici uposleni, kao i da se višak zaposlenih zbrine putem otpremnina i prijevremenim penzijama koje bi im bile omogućene izmjenom Zakona o penzionisanju.

Jedni odlaze drugi dolaze

Željezara je privatizovana 2002. godine kada je većinski dio akcija kupila kompanija Rusmonostil. Nakon njihovog kratkog zadržavanja i ostavljanje fabrike u dugovima, Vlada, preuzimajući dug, dovodi novog strateškog partnera – firmu Midlend risorzis holding.

Ni njihov boravak u Željezari nije bio “dugog vijeka”. Krajem 2006. godine MNSS je kupio većinski paket akcija i potpisao Kupoprodajni ugovor da do 2012. godine u fabriku uloži 117 miliona i da do tada zadrži svih oko 1.500 radnika.

Od obećanog je urađeno malo – uloženo je samo u novu elektrolučnu peć i sistem za otprašivanje gasova i to zahvaljujući kreditu za koji je garantovala Vlada.

U utorak će se znati da li iz Željezare odlazi još jedan “perspektivan” strateški partner i da li će u firmu biti uveden stečaj.

Bonus video: