Nikšić, Plužine i Šavnik traže mlađe radnike i daju rješenja na neodređeno

Rezultate aknete predstavila je Vesna Mušikić koja je kazala da je novozaposlenih prošle godine u Nikšiću bilo 419.
131 pregleda 0 komentar(a)
konferencija, Foto: Svetlana Mandić
konferencija, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.04.2011. 13:17h

Zavod za zapošljavanje Crne Gore Biro rada Nikšić prezentovao je anketu poslodavaca o zaposlenosti za period 2010-2011. godina kojom je obuhvaćeno 120 poslodavaca iz Nikšića, Plužina i Šavnika.

Rezultate aknete predstavila je Vesna Mušikić koja je kazala da je novozaposlenih prošle godine u Nikšiću bilo 419, dok je odliv radne snage bio 275 zaposlenih, ali i da se ne može tvrditi da su ti podaci realni jer se može desiti da su poslodavci zapošljavali iste ljude na istim radnim mjestima.

Anketa je pokazala i da je 14 poslodavaca imalo problema sa deficitarnim kadrovima i da je taj nedostatak najizraženiji u obrazovanju, gdje nedostaju profesori muzičke grupe predmeta, i zdravstvu, gdje fale ljekari.

Istraživanje je pokazalo da su više od polovine zaposlenih kod anketiranih poslodavaca osobe koje imaju završen četvrti i treći stepan stručne spreme

Njih 23 odsto se izjasnilo da ima višak radne snage a najveći broj viškova je u oblasti građevinarstva i komunalne djelatnosti. Poslodavci su za ovu godinu iskazali potrebu za 169 sezonskih i 142 stalna nova radnika.

Istraživanje je pokazalo da su više od polovine zaposlenih kod anketiranih poslodavaca osobe koje imaju završen četvrti i treći stepan stručne spreme, da je uglavnom riječ o radnicima koji imaju ugovor na neodređeno vrijeme (78,52%), ali i da je svega 0,86 odsto pripravnika u ispitivano periodu bilo zaposleno.

Ekonomska situacija razlog nezaposlenosti

Učešće žena je oko 43 odsto i one su uglavnom zaposlene u zdravstvu i socijalnom radu, obrazovanju i trgovini. Što se tiče starosne strukture u 73 odsto slučajeva poslodavce interesuje kadar od 25 do 30 godina starosti.

Anketiranje poslodavaca na državnom nivou počelo je 2003. godine a na regionalnom dvije godine kasnije

Budimirka Zarubica, viši savjetnik, kazala je da se na nikšićkom Birou rada nalazi 3.693 osoba, zaključno sa 1. aprilom, što odgovara stopi nezaposlenosti od 11,49 odsto. Ono što je nepovoljno, kako je istakla, je kvalifikaciona struktura nezaposlenih od kojih 815 ima završenu visoku stručnu spremu, od čega je 25 magistara.

Kao razlog tome Zarubica pored upisne politike navodi i ekonomsku situaciju. Na evidenciji Biroa rada Nikšić nalazi se 216 osoba sa invaliditetom i 21 pripadnik RAE populacije. Mali broj anketiranih poslodavaca je kazalo da je zaposlilo nekog od pripadnika ove dvije najugroženije grupe.

Anketiranje poslodavaca na državnom nivou počelo je 2003. godine a na regionalnom dvije godine kasnije.

Smanjuju se predrasude prema Romima

Mr Darko Peković iz Centralne službe Zavoda za zapošljavanje Crne Gore kazao je da je anketiranje poslodavaca na državnom nivou obuhvatilo njih 1.470 i da su podaci više nego dobri pokazatelji pravog stanja jer u tim preduzećima radi 50 odsto cjelokupne radne snage.

Što se tiče zapošljavanja osoba sa invaliditetom situacija je i dalje nepovoljna jer se mali broj njih zapošljava

On je ukazao na potrebu češćih istraživanja jer na taj način mogu poboljšati politiku zapošljavanja i riješiti debalans ponude i tražnje, jer se situacija od 2003. godine nije mnogo popravila.

Što se tiče zapošljavanja osoba sa invaliditetom situacija je i dalje nepovoljna jer se mali broj njih zapošljava, dok se stanje, na državnom nivou, popravilo kada je u pitanju zapošljavanje pripadnika RAE populacije, što govori o smanjivanju predrasuda kada su Romi u pitanju.

Bonus video: