Vjetrogeneratori kod Ulcinja će proizvoditi struju za 15.000 domaćinstava

"Mi u Crnoj Gori nijesmo novi. Fersa je tu već četiri godine i ja se već osjećam Crnogorcem" kazao je kroz osmijeh predsjednik španske firme.
0 komentar(a)
Hose Roger, Foto: Arhiva Vijesti
Hose Roger, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.04.2011. 10:14h

Španska kompanija Fersa Energias Renovables najkasnije do kraja naredne godine izgradiće 23 vjetroelektrane na lokaciji Možure kod Ulcinja, koje će proizvoditi struju dovoljnu za pokrivanje potreba za električnom energijom 15.000 domaćinstava, kazao je predsjednik te firme Hoze Maria Roger.

Vjetrenjače će, prema njegovim riječima, biti najnovije generacije. Turbine će biti visoke od 90 do 100 metara, sa rasponom od 95 metara, sa pojedinačnim kapacitetom od dva megavata.

Roger je u razgovoru za “Vijesti” kazao da će ukupna investicija izgradnje vjetroelektrana u Ulicinju iznositi oko 75 miliona eura, a da bi gradnja prve mogla početi krajem ove ili najkasnije početkom naredne godine.

"Cijeli proces vrlo dobro napreduje i obje strane ugovora, kako Ministarstvo ekonomije, tako i Fersa, ispunjavaju rokove predviđene ugovorom.

Čekamo da Vlada usvoji prostorni plan i čim to oni završe, mi ćemo da tražimo dozvolu za gradnju i odmah krećemo sa poslovima. Treba istaći da su radnje vezane za dozvolu za gradnju već u toku poput dobijanja raznih saglasnosti, elaborata i slično... " naveo je Roger.

On je kazao da Fersa trenutno radi studije za priključenje na mrežu, kao i one za monitoring ptica, a u izradi je i glavni projekat.

"Mi ćemo, ako Vlada završi svoj dio posla negdje do kraja jula, biti u mogućnosti da do kraja ove ili najkasnije početkom naredne godine počnemo sa gradnjom. Trebaće nam 11 ili 12 mjeseci za završetak gradnje.

U principu, radi se o vrlo brzoj izgradnji, ukoliko ne iskrsnu neki neočekivani problemi. Svi ostali alternativni izvori električne energije imaju duži rok izgradnje, ali u slučaju iskorišćenja energije vjetra to ide najbrže" ocijenio je Roger, dodajući da je o toku projekta prije nekoliko dana razgovarao sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem, sa kojim se susreo prvi put.

Roger je kazao da će cijelu investiciju obezbijediti Fersa, a da će najveći dio biti obezbijeđen od poslovnih banaka, sa kojima su pregovori u toku. Na pitanje da li može biti problema u finansiranju, s obzirom na opšte ekonomske okolnosti, Roger je bio izričit.

"Ne, ne, mi već skoro četiri mjeseca pregovaramo sa bankama o finansiranju ovog projekta i kako sada stvari stoje, neće biti nikakvih problema u obezbjeđivanju investicije. Naprotiv, ne tražimo mi banke, već oni nas, s obzirom na našu reputaciju" kazao je Roger.

On je kazao da je zadovoljan odnosom Vlade i njenih institucija prema njemu kao investitoru.

"Mi u Crnoj Gori nijesmo novi. Fersa je tu već četiri godine i ja se već osjećam Crnogorcem" kazao je kroz osmijeh Roger.

Govoreći o firmi u kojoj je i vlasnik, Roger je naveo da se Fersa kotira na španskoj berzi, sa vrlo transparentnim poslovanjem.

Fersa je više nego raspoložena da razvija slične projekte i da na drugim tačkama u državi izgradi dodatne kapacitete

"Osnovani smo 2000. godine, a ekipa koja je osnovala ima preko 17 godina iskustva u oblasti obnovljive energije. Poslujemo u deset zemalja na tri kontinenta (Kina, Indija, Turska, CG, Poljska, Estonija, Španija, Francuska, Italija i Panama) i bavimo se isključivo iskorišćavanjem obnovljivih izvora energije.

Fersa se zbog toga smatra jednom od svjetskih lidera u tom sektoru i trenutno imamo preko 250 megavati energije koji su operativni. Ove godine planiramo proširenje tog opsega" rekao je Roger.

Govoreći o mogućim daljim planovima Ferse u Crnoj Gori, Roger je naveo da su sada koncentrisani na Ulcinj, čime će, kako je dodao, pokazati cijeloj javnosti da su takvi projekti realni.

"Fersa je više nego raspoložena da razvija slične projekte i da na drugim tačkama u državi izgradi dodatne kapacitete" kazao je Roger.

Predstavnici Vlade i konzorcijuma Ferse i podgoričke firme Čelebić potpisali su Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura početkom jula 2010. godine. Ugovorom je predviđen zakup državnog zemljišta na teritoriji opština Bar i Ulcinj, površine 502,86 hiljada kvadratnih metara, koje će Španci dobiti na 20 godina, kao i izgradnja vjetroelektrane instalisane snage 46 megavati.

Ukoliko ekonomske analize pokažu da je to isplativo, ugovorom je predviđeno i produženje zakupa na dodatnih deset godina. Država se ugovorom obavezala da otkupi svu proizvedenu struju u periodu od 12 godina, po cijeni od 95,98 centi za megavat-sat.

Japan pokazao koliko su obnovljivi izvori energije neophodni

Roger je kazao da bi Crna Gora trebalo da se posveti obnovljivim izvorima energije, kako bi se napravila ravnoteža između struje dobijene iz tih izvora i onih tradicionalnih.

"Naš projekat je prvi takve vrste kod vas i i vrlo je važno da vaša Vlada nastavi u tom pravcu kako bi se broj megavati dobijenih iz obnovljivih izvora povećao" dodao je Roger.

On je kazao da posljednja dešavanja u Japanu, izazvana katastrofalnim zemljotresom i problemima u nuklearnim elektranama, potvrđuju tu potrebu. "Obnovljiva energija nije potreba samo zbog nuklearki, već i zbog klimatskih promjena. Crna Gora će se, slijedeći politiku zelene energije, istovremeno približavati i direktivama Evropske unije, čiji član želi da postane.

Vladi Crne Gore treba to da bude jasan cilj koji treba da slijedi. Iz ovoga što možemo da vidimo, vaša država nije samo deklarativno za to, već i djelima pokazuje spremnost, zbog čega zahvaljujem prije svega Ministarstvu ekonomije" naveo je Roger.

Fersa je, prema njegovim riječima, spremna da Crnoj Gori pomogne da privuče još investitora iz Španije, pa je sa čelnicima Agencije za promociju investicija (MIPA) razgovarao o mogućem otvaranju njene kancelarije u toj zemlji.

Bonus video: