Hljeb u manjim pekarama do ponedjeljka 60 centi

Direktor prodaje nikšićke pekare Uniprom Slako Popović kazao je da ni nova cijena od 70 centi ne odgovara ni proizvođačima ni potrošačima
0 komentar(a)
Hljeb, Foto: Vesko Belojević
Hljeb, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.04.2011. 08:45h

Osnovni bijeli hljeb od 600 grama od petka se mogao naći po staroj cijeni od 60 centi u manjim pekarama i malom broju prodavnica kojima ga oni isporučuju. Kako je rečeno "Vijestima", tu cijenu će zadržati najkasnije do ponedjeljka od kada će i kod njih koštati 70 centi.

Ipak, najveći proizvođači hljeba su, kao što je i najavljeno, korigovali cijene za 10 centi. Direktor prodaje nikšićke pekare Uniprom Slako Popović kazao je da ni nova cijena ne odgovara ni proizvođačima ni potrošačima.

"Proiozvodnja je poskupjela mnogo više od 10 centi tako da nam je nova cijena mala, a potrošačima je i ona prethodna bila previsoka" kazao je Popović.

Vlada Srbije je u petak zbog poskupljenja uredbom odredila cijenu osnovne vrste bijelog hljeba zvanog "sava" na 54,22 dinara što je oko 52 centa, i do kraja septembra produžila uredbu o obaveznoj proizvodnji 40 odsto hljeba od brašna "tip 500", a cilj kompletnog paketa mjera je, kako je navedeno, zaštita najugroženijeg dijela stanovništva.

Uredbom je utvrđeno da marža u veleprodaji ne može biti veća od 2 odsto, a u maloprodaji od 7 odsto.

Rok trgovcu da plati prodati hljeb proizvođaču ne može biti duži od 20 dana od dana prijema računa za isporučeni hljeb.

Pekari koji prekrše uredbu biće kažnjeni novčano 2 miliona dinara ili oko 19.300 eura i zabranom obavljana djelatnosti od 6 mjeseci do godinu dana.

Bonus video: