Od danas nove cijene električne energije, struja niža do aprila 2012.

Struja je pojeftinila 33 odsto maloj privredi, odnosno onim potrošačima kod kojih se ne mjeri snaga i košta 7,1 cent
0 komentar(a)
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.04.2011. 07:19h

Nove cijene struje primjenjivaće se od danas, a aprilski računi sa neznatnim padom za građane i značajnijim za mala i srednja preduzeća stižu do sredine maja.

Domaćinstva sa dvotarifnim brojilima koštaće 7,2 centa utrošeni kilovat-sat električne energije, što je 2,7 odsto jeftinije nego do sada. Cijena sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost iznosi 8,4 centi, a porez se inače obračunava na cjelokupan iznos računa.

Građani sa jednotarifnim brojilima, kojih je oko pet odsto, sljeduje pad cijene oko šest odsto i iznosiće 7,54 centa, bez PDV-a.

Bez obzira na to što je energija značajno jeftinija za pekare, mljekare i ugostiteljske objekte, to nije doprinijelo padu cijena ostalih proizvoda, nego je hljeb skuplji, a najavljuje se i poskupljenje mliječnih proizvoda.

Struja je pojeftinila 33 odsto maloj privredi, odnosno onim potrošačima kod kojih se ne mjeri snaga i košta 7,1 cent, dok će preduzećima sa mjerenjem snage cijena biti niža 19 odsto i iznosi 8,8 centi. U toj kategoriji su zdravstvene i obrazovne ustanove.

Oslobođeni komercijalnih gubitaka

Željezari i Željeznici su niže cijene struje, a Kombinatu aluminijuma neznatno veća, kao i industrijskim potrošačima priključenim na deset kilovolti, a tu spadaju i veći sportski objekti.

Nove cijene treba da važe do aprila naredne godine.

Aprilski računi biće oslobođeni komercijalnih gubitaka u distributivnim mrežama, preko kojih je potrošačima godinama neustavno naplaćivana “nečija” krađa struje i greške u očitanoj potrošnji. Ali će se pojavljivati gubici tehničke prirode u distribuciji, pošto regulator nije ispoštovao odluku Ustavnog suda da ih ukloni iz cijena.

Iz Vlade se distanciraju od obeštećenja zbog nezakonite naplate gubitaka, uz poruku da je teško to retroaktivno sprovesti, a potrošači tužbama pokušavaju namiriti dug.

Upravni sud treba u ponovnom postupku da ocijeni da li su prošlogodišnje cijene utvrđene zakonito i to je prilika da se izvuče obeštećenje zbog neustavne naplate gubitaka u energetskim mrežama.

Bonus video: