Blokirana imovina akcionara Atlas mont fonda

Akcionari nemaju pristup imovini zbog stečaja u IBM banci, koja je bila depozitarna banka fonda
2240 pregleda 0 komentar(a)
IBM u stečaju, Foto: Savo Prelević
IBM u stečaju, Foto: Savo Prelević

Zbog pokretanja stečaja u Invest banci Montenegro (IBM) blokirana je imovina oko devet hiljada vlasnika investicionih jedinica otvorenog investicionog fonda Atlas mont (OIF), čija se vrijednost od kraja decembra i ne obračunava, a blokirana je isplata akcija za oko 11.000 akcionara zatvorenog investicionog fonda Atlas mont (ZIF).

IBM je bila depozitarna banka OIF Atlas mont.

“Nakon uvođenja privremene uprave u IBM i Atlas banci, a potom i uvođenja stečaja u IBM od strane Centralne banke nastale su okolnosti i stanja, te proizvedene posljedice koje utiču na dalji rad društva za upravljanje (DZU Atlas mont) i fondova”, saopšteno je juče iz Atlas monta koji upravlja imovinom.

Na sjednici Odbora direktora DZU Atlas mont 20. decembra prošle godine donijeta je Odluka o privremenoj obustavi otkupa investicionih jedinica OIF Atlas mont, kao i odluka o privremenoj obustavi obračuna neto vrijednosti investicionih jedinica OIF-a. Te odluke dostavljene su i Komisiji za tržište kapitala.

“Pošto je četvrtog januara uveden stečaj u IBM banci koja je bila depozitarna banka OIF-a i ZIF-a Atlas mont obavještavamo da te odluke ostaju na snazi. To uzimajući u obzir da se u skladu sa članom 13 stav 14 zakona o investicionim fondovima, izdavanje i otkup investicionih jedinica ne može vršiti kada je nad depozitarom pokrenut postupak stečaja što je konkretno ovdje slučaj”, saopštili su iz DZU Atlas mont.

Ranije je saopšteno da će odluke o privremenom obustavljanju obračuna i isplate investicionih jedinica OIF Atlas mont trajati do 22.01.2019. godine, ali je pokretanje stečaja u IBM banci poremetilo te najave i blokada će vjerovatno trajati sve dok ovaj fond ne dobije drugu depozitarnu banku.

Bonus video: