PRIVREDNOM SUDU

Sindikat Željezare podnio zahtjev za naplatu potraživanja

Zahtjev se odnosi na naplatu potraživanja koja se odnose na isplatu četiri zarade, regresa i sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih iz 2008. godine.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2011. 11:56h

Sindikat Željezare je predao zahtjev Privrednom sudu za naplatu potraživanja koja se odnose na isplatu četiri zarade, regresa i sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih iz 2008. godine.

Ukoliko poslodavac, firma MNSS, do 6.aprila, kada je zakazano ročište, ne isplati pomenuta sredstva, biće proglašena reorganizacija kroz stečaj, a MNSS više neće biti vlasnik Željezare.

"Obratili smo se Privrednom sudu jer štrajkom nijesmo uspjeli da naplatimo ta potraživanja a svi pregovori sa vlasnikom su zamrli. Nijesmo prvi koji smo pokrenuli zahtjev Privrednom sudu. Prije nas je to uradilo preduzeće „Termoelektro“. Sa Vladom smo bili u stalnim pregovorima i oni su nas u početku upućivali da i dalje razgovaramo sa poslodavcem. Međutim, na zadnjim sastancima smo im rekli da nećemo više sa poslodavcem da pregovaramo i tražili smo od njih da nam pomognu jer su oni odgovorni za ovo što smo danas u mraku, što Željezara nema struje ni za sijalicu. Tražili smo da Vlada stane iza radnika Željezare, firme koja je izgradila pola Crne Gore“ kazao je na skupu koji je danas u podne organizovan ispred zamajca predsjednik Sindikata Željezare Janko Vučinić.

Vladina obećanja

Prema njegovim riječima predstavnici Vlade su im obećali da će u slučaju stečaja radnici dobiti socijalni program koji neće biti gori od programa koji su imali radnici KAP-a i Boksita.

"Sa Vladom smo bili u stalnim pregovorima i oni su nas u početku upućivali da i dalje razgovaramo sa poslodavcem", kaže Vučinić.

Vučinić je kazao da im je Vlada obećala da će biti izmjenjen Zakon o penzionisanju tako da će svi radnici koji imaju 30 godina penzijskog staža, pod uslovom da su 20 godina radili efektivno na radnim mjestima gdje se staž i osiguranje računa sa "uvećanim stajanjem", imati pravo na starosnu penziju.

Biće formirana i komisija koja će u skladu sa važećim pravilnikom o beneficiranim radnim mjestima utvrditi činjenično stanje i vršiti reviziju beneficiranih radnih mjesta.

Prvi korak ka rješenju

Obećano je da će svima koji napuste Željezaru biti povezan radni staž, kao i da će se po ubrzanom postupku konstituisati ljekarska komisija za invalidske penzije.

"Svi koji ostanu zajednički će dijeliti sudbinu Željezare i nastojaćemo da se borimo i realizujemo sve ovo što nam je obećano i što smo tražili. Krajem sedmice biće Sindikat će isplatiti i onu obećanu socijalnu pomoć koja će biti u visini decembarskih zarada, a nastojaćemo i da isplatimo i dnevnice koje nam nijesu priznate za vrijeme decembarskog štrajka" kazao je Vučinić i dodao da je urađen prvi korak "ka izlasku iz mraka i sunovrata u koji se našla Željezara".

"Svi koji ostanu zajednički će dijeliti sudbinu Željezare", rekao je Vučinić.

"Mi ćemo raditi u onom radnom vremenu u kome smo radili do sada od 7 do 15 i od 8 do 16 časova. Jedino oni koji nijesu u štrajku neka dolaze od 14 do 22 časa", poručio je Vučinić.

Radnici Željezare, Radventa i Tehnostila počeli su 1.marta sa generalnim štrajkom tražeći da im poslodavac isplati sva zaostala dugovan ja i obezbjedi kontinuiranu proizvodnju, a ukoliko to nije u stanju da ispuni da

Vlada sa njima raskine ugovor, što će se uvođenjem stečaja i dogoditi.

Galerija

Preporučujemo za Vas