NVO pozvale Vladu da poništi tender za Moraču

U analizi su dati samo opisno, suprotno dobroj praksi i evropskom standardu zapisanom u Direktivi o vodama", saopštili su iz nevladinih organizacija
0 komentar(a)
Moraca, Foto: Boris Pejović
Moraca, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.03.2011. 13:09h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Green home i Forum 2010 pozvali su Vladu i premijera Igora Lukšića da ponište tender za davanje koncesija za hidroelektrane na Morači, pošto nije dokazano da će građani imati korist od tog posla.

Iz nevladinog sektora poručuju da analiza konsultantske firme Poyry-a nije cost- benefit, koja jedina može da odgovori da li je projekat društveno koristan za državu.

"Ekonomski podaci, koji su prikazani u izvještaju konsultanta, pokazuju da je izgradnja HE na ivici isplativosti, čak i kada se isključe iz kalkulacije ekološki i socijalni troškovi. Pošto je projektom predviđeno da država finansira dobar dio troškova gradnje elektrana na Morači, a da će profit ostvarivati budući koncesionar, potvrdile su se kao opravdane sumnje javnosti da projekat donosi više štete, nego koristi Crnoj Gori", ocijenile su predstavnici tri NVO.

Oni podsjećaju da je Ministarstvo ekonomije 10 mjeseci nakon javnih debata o Nacrtu detaljnog prostornog plana i Strateške procjene uticaja na životnu sredinu, a 5 mjeseci od debate o Nacrtu koncesionog akta objavilo izvještaj konsultanta, koji sadrži tehničku i ekonomsku analizu gradnje HE.

"Iako predstavnici Vlade taj izvještaj nazivaju cost - benefit analizom, jasno je da se ne radi o dokumentu koji može opravdati takav naziv, jer značajni ekološki i socijalni troškovi nijesu kvantifikovani i ukalkulisani. U analizi su dati samo opisno, suprotno dobroj praksi i evropskom standardu zapisanom u Direktivi o vodama", saopštili su iz nevladinih organizacija.

Iznošenje ranijih podataka manipulacija javnosti

Naglašavaju da konsultant priznaje da su ti troškovi visoki i da bi se mogli kvantifikovati, pa bi Ministarstvo ekonomije trebalo da objasni javnosti zašto to nije urađeno, imajući u vidu ogromne sume novca koji su proteklih godina potrošeni za pripremu projekta.

"Neshvatljivo je da u izvještaju takođe potpuno izostavljaju računicu za troškove u slučaju seizmičkog događaja, s obzirom na to da je područje na kojem bi se gradile HE podložno katastrofalnom zemljotresu", ukazali iz MANS-a, Foruma i Green-a.

Oni napominju da je prije godinu, kada je Ministarstvo ekonomije počelo kampanju za gradnju HE na Morači, najavljivano da će biti obezbijeđeno 4.000 novih radnih mjesta i 16.000 kreveta u turističkoj ponudi.

"Izvještaj koji je Ministarstvo objavilo ni ne pominje te podatke, pa je sasvim jasno da je njihova jedina svrha prošle godine bila da se izmanipuliše javnost i da se na praznoj priči pridobije podrška građana za ovaj projekat", zaključili su iz NVO.

Italijanski A2A u konzorcijumu sa Elektroprivredom Crne Gore i italijanska kompanija Enel tražili su da Vlada prolongira rok za dostavljanje ponuda, a tender za gradnju hidroelektrana je trebalo da bude zatvoren 15. aprila.

To je prilika pozivaju iz nevladinih organizacija koje prate proceduru za korišćenje hidropotencijala Morače, da poništi tender.

Bonus video: