Crna Gora dio projekta Putevima Marka Pola

Predsjednik Međunarodnog udruženja Putevima Marka Pola, Jasna Vukas, kazala je da je cilj da se ta kulturna ruta sama prezentira na sajmu
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2011. 14:43h

Turistička ponuda Crne Gore biće prezentovana u okviru projekta Putevima Marka Pola, koji obuhvata rutu od Venecije do Kine.

Direktor budvanskog Jadranskog sajma, Rajko Bujković, kazao je da je već duže u komunikaciji sa predstavnicima kineskog grada Handžo, na temu potrebe da se turistička ponuda Crne Gore prezentuje u okviru projekta Putevima Marka Pola.

"Sada imamo mogućnost zajedničkog nastupa na sajmu u Handžou, gdje bi prezentovali potencijale turističke ponude Crne Gore na ruti koja bi mogla predstavljati proizvod interesantan za kineske turiste. Od grada Handžoa dobili smo ponudu da koristimo 200 metara kvadratnih prostora bez naknade, na sajmu turizma koji se održava od 14. septembra pa narednih dva mjeseca", rekao je Bujković u Dubrovniku tokom Mediteranskog sajma zdrave hrane.

On je ocijenio da jedna zemlja pojedinačno teško može uspjeti, ali ovaj projekat daje mogućnost da se prezentuje ukupna turistička ponuda na trasi puta, što može biti dobar turistički proizvod.

"Vjerujemo da to može biti interesantno, vjeruju i naši partneri iz Kine i na tome treba raditi", kazao je Bujković koji je imao sastanak sa delegacijom iz Handžoa i tokom sajma.

Predsjednik Međunarodnog udruženja Putevima Marka Pola, Jasna Vukas, kazala je da je cilj da se ta kulturna ruta sama prezentira na sajmu.

"Da svi zajedno dođemo, i Venecija se zainteresovala, da se prezentuje ruta kao ruta sa svim mogućim kulturnim i privrednim subjektima. Oni su rekli da je najbolji način da se zemlja predstavi kroz gastronomiju, da probaju naša jela i vina", navela je Vukas.

Kinezi su pozvali Hrvatsku na turistički sajam, koja je, prema riječima Vukas, željela da se ruta produži i na Crnu Goru.

"Onda dobijamo kompletnu obalu istočnog Jadrana i vučemo do Atine, koja nam je dala podrška za takvu rutu, a pokušaćemo uključiti i Albaniju, da cijela ruta bude pandan onome dijelu koji ide od Crnog mora prema Kini", objasnila je Vukas.

Uspjeh malih zemalja je u zajedničkom nastupu

Ona je dodala da su nedavno na sajmu turizma u Berlinu svoj dio rute promovisale zemlje Azije.

"Mi imamo ovo, a oni imaju produžetak. To je dobar projekat koji može zaživjeti i svima nam otvoriti vrata, jer ovako male zemlje mogu samo zajedno nastupati", poručila je Vukas.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG), Ljiljana Filipović, ocijenila je da je to primjer globalizacije u praksi, kako ući zajednički na tržište.

Prema njenim riječima, postoji mogućnost da se napravi dobar projekat za istočni dio Jadrana, gdje radi Hrvatska uveliko, a ima mjesta i za Crnu Goru.

Bonus video: