IRF će finansirati 30 projekata firmi čiji su izvršni direktori žene

Obavezno učešće potencijalnih investitora žena je najmanje 50 odsto od ukupne predračunske vrijednosti investicije, a može biti u novcu, stvarima i pravima
130 pregleda 0 komentar(a)
žena, Foto: Shutterstock.com
žena, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.03.2011. 14:14h

Investiciono razvojni fond (IRF) raspisao je konkurs za finansiranje 30 projekata početnika ili postojećih firmi u kojima je izvršni direktor žena.

Maksimalan iznos kredita je do 100 hiljada eura osim za start up preduzeća za koja je predviđena suma do 25.000 eura.

Izuzetak su i preduzetnici i poljoprivredni proizvođači gdje će najviši iznos kredita biti do 15.000 eura.

Kredite će IRF podržati kroz direktan aranžman uz ročnost do osam godina, ali će postojati i mogućnost korišćenja grejs perioda do 24 mjeseca.

Kamate 4 odsto na godišnjem nivou

Kamatna stopa za sve predviđene sume iznosiće četiri odsto na godišnjem nivou.

Obavezno učešće potencijalnih investitora žena je najmanje 50 odsto od ukupne predračunske vrijednosti investicije, a može biti u novcu, stvarima i pravima.

Kako je navedeno u konkursu, najmanje 80 odsto kreditnih sredstava IRF-a mora biti investirano u osnovna, dok se ostatak može upotrijebiti za finansiranje obrtnih sredstava.

O uslovima

Preduzeća mogu imati bilo koji organizacioni oblik predviđen Zakonom o privrednim društvima.

Uz zahtjev za kredit, Fondu je neophodno dostaviti i rješenja o upisu u sudski registar, odnosno registar nadležnog opštinskog organa i o registraciji za porez na dodatu vrijednost (PDV).

Neophodno je priložiti i izvod iz registra Zavoda za statistiku, odnosno obaviještenje o razvrstavanju preduzeća.

Zainteresovane firme treba da imaju karton deponovanih potpisa, kao i predlog ponuđenih instrumenata obezbjeđenja što čini i sastavni dio Zahtjeva za kredit, a ukoliko je u pitanju hipoteka potrebno je priložiti i posjedovni, kao i list nepokretnosti.

Fond u sklopu aplikacione dokumentacije zahtijeva i komplet obrazaca za godišnje račune za poslednje tri godine, izvještaj o izvršenoj reviziji, kod preduzeća kod kojih je Zakonom predviđena, kao i investicioni program u skladu sa propisanom metodologijom sa potpisom podnosioca zahtijeva.

Firme koje apliciraju za kredit treba da naprave profakture za nabavku opreme ili predračune za izvođenje građevinskih radova.

Instrumenti obezbjeđenja sredstava definisani su Politikom kolaterala IRF-a za ovu godinu.

Konkurs će trajati do kraja ove godine ili dok se ne dostigne broj od 30 finansiranih kredita.

Bonus video: