Crnogorske zanatlije se reorganizuju

Vlasnici 15 zanatskih preduzeća iz Crne Gore sa 63. Sajma zanatstva u Minhenu donijeli “niz kreativnih ideja koje će unijeti dinamiku u proces privrednog razvoja Crne Gore
59 pregleda 0 komentar(a)
Zanatlije, Foto: Arhiva Vijesti
Zanatlije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.03.2011. 14:00h

Zanatsko-preduzetnička komora Crne Gore će biti reogranizovana u Zanatsku komoru, koja će biti formirana na osnovu novog zakona koji reguliše tu oblast.

Izvršni direktor Komore Boris Marđonović to je najavio na sajmu zanatstva u Minhenu, koji je, kako je kazao, okupio vrh njemačke privrede i politike i na kojem su učestvovali i predstavnici crnogorskog zanatstva

"U ponedjeljak se prvi put u istoriji Crne Gore osniva zanatska komora, na osnovu crnogorskog Zakona o zanatstvu, kojem je kumovao upravo njemački zakon o zanatstvu sa svim prednostima koje su dokazane u praksi tokom više od 110 godina postojanja" naveo je Marđonović.

On je izjavio da će 13 delegata Zanatsko-preduzetničke komore Crne Gore, koja postoji od 2002. godine i čiji su predstavnici učestvovali u formulisanju zakona o zanatstvu, danas preuzeti “državnu ustanovu koja treba da im omogući stabilne poslovne okvire, tržište rada i strucni kadar.

"Inovacije i impulsi sa sajma zanatstva u Minhenu i nova međunarodna partnerstva omogućiće nam da bolje sagledavamo javna ovlašćenja koja ćemo dobiti novim zakonom i koja će nam pomoći da igramo još aktivniju ulogu u servisiranju potreba privrede" kazao je Marđonović.

U saopštenju Komore navodi se da su vlasnici 15 zanatskih preduzeća iz Crne Gore sa 63. Sajma zanatstva u Minhenu donijeli “niz kreativnih ideja koje će unijeti dinamiku u proces privrednog razvoja Crne Gore i koje u sebi nose visoku praktičnu vrijednost”.

Predsjednik Komore Vojislav Delić rekao je da je zadovoljan što su zanatlije iz Crne Gore i predsatvnici školstva mogli lično da vide i da se uvjere da je ključ privrednog razvoja i društvenog napretka upravo u srednjestaleškoj privredi, odnosno zanatstvu, i da je veoma dobro što je Crna Gora stvorila zakonski okvir za razvoj zanatstva i preduzetničkog srednjeg staleža.

Delić je dodao da je njegova organizacija u Minhenu uspostavila saradnju sa Zanatskom komorom za Oberfranken, koju je pokrenuo predsjednik Crne Gore Filip Vujanović nakon posjete Bavarskoj.

Bonus video: