Cijene istih namirnica u podgoričkim marketima variraju i do 20 odsto

Trgovina je obavljena istog dana u četiri najveća podgorička marketa – Voli , Laković, Merkator i Maksiiju.
321 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2011. 21:26h

Korpa sa 20 namirnica, po izboru “Vijesti”, koje se mogu naći u većini crnogorskih domaćinstava, a koje su kupljene kako bi se uporedile cijene, koštala je između 33 i 35 eura.

Trgovina je obavljena istog dana (u petak 18. marta) u četiri najveća podgorička marketa – Voli na Starom aerodromu, Laković na Zabjelu, Merkator u tržnom centu Mall of Montenegro i Maksiju u šoping centru Delta.

Identični artikli, od istog proizvođača i u istim količinskim pakovanjima koštali su u većini slučajeva različito, iako je konačna cifra na računima gotovo jednaka.

Artikli koje su “Vijesti” metodom slučajnog uzorka odabrale u Maksiju su koštali 33,04 eura, u marketu Laković je za iste proizvode potrošeno 33,2 eura, u Merkatoru 33,78, u Voliju 34 eura.

Međutim, to nikako ne znači da je neki od tih marketa generalno skuplji ili jeftiniji, jer su razlike unutar računa po artiklima velike, čak i do 20 odsto.

Ispostavilo se da je šest proizvoda sa spiska tog dana bilo najpovoljnije trgovati u Merkatoru (vegeta, brašno, čajna, deterdžent za veš, šećer i sapun), dok su samo viršle bile skuplje za nekoliko centi u odnosu na ostale prodavnice.

Iako je krajnji račun najmanji bio nakon trgovine u Maksiju, najveći broj proizvoda je bio najskuplji upravo u tom marketu. Riječ je o vegeti, šećeru i “Karneksovoj” stiješnjenoj šunki.

Vegeta je bila skuplja 18 odsto nego u Maksiju, ali je, s druge strane, toalet papir bio jeftiniji za 22 odsto nego u Merkatoru. Cijena toalet papira “violeta” od 24 rolne je najneujednačenija i najeftiniji je u Maksiju, gdje je koštao 3,76 eura, a najskuplji u Merkatoru 4,48.

Nema proizvoda čije su cijene identične u svim prodavnicama.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: