Zakup terasa u Tivtu skuplji 500 odsto

Ako bismo izašli u susret zahtjevima ugostitelja, opštinski budžet za ovu godinu bio bi umanjen za 69.000 eura čime bi se ugrozilo ostvarenje budžeta, rekao je Ivan Novosel
69 pregleda 0 komentar(a)
SO Tivat, Foto: Željko Komnenović
SO Tivat, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 25.03.2011. 17:51h

Metodologija prikazivanja zarada zaposlenih u izvještajima lokalnih ustanova i preduzeća i uvećanje cijena zakupa opštinskog prostora ugostiteljskim objektima, dvije su tačke dnevnog reda koje su privukle najveću pažnju odbornika u tivatskom parlamentu na zasjedanju.

"Cijena zemljišta koju koriste ugostiteljski objekti u odnosu na prethodnu godinu uvećana je za oko 500 odsto, tako da umjesto 2,1 euro po kvadratu, cijena sada iznosi 10,80 eura po jednom metru kvadratnom", prenio je prigovor ugostitelja Rato Brajković (NOVA).

Ugostitelji u svom prigovoru ističu da je logično bilo povećanje cijena za rast inflacije na republičkom nivou, te da će takvo uvećanje, kako je prenio Brajković, ugroziti normalno poslovanje osim tokom tri ljetnja mjeseca kada se terase ugostiteljskih objekata efektnije koriste.

Ne mogu se mjeriti s Budvom ili Kotorom

U svom dopisu Skupštini, ugostitelji su istakli da je zbog vremenskih prilika i malog broja posjetilaca nemoguće izdržati tako drastično uvećanje zakupa i da se Tivat ne može mjeriti u turističkom pogledu s Budvom ili Kotorom.

"Voljeli bismo da je tako, pa bi iz svojih prihoda mogli plaćati sve obaveze. Ovako bismo bili prinuđeni da se zadužujemo ili da zatvorimo objekte, što smatramo da nije vaš cilj", poručilo je Udruženje privrednika Tivta.

Shodno rješenju o odluci, ta cijena treba da se zadrži tokom pet, a umanji 50 odsto za sedam mjeseci.

Brajković je predložio da se cijene zakupa prostora i zemljišta na kojem Opština ima pravo svojine u 2011. umanje za 30 odsto.

U ime Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj Ivan Novosel je istakao da je cijena zakupa, računajući umanjenje od 50 odsto za sedam mjeseci, 30 odsto na godišnjem nivou.

On je istakao da su i komunalne takse umanjene za 30 odsto.

"Ali, ako bismo izašli u susret zahtjevima ugostitelja, opštinski budžet za ovu godinu bio bi umanjen za 69.000 eura čime bi se ugrozilo ostvarenje budžeta", smatra Novosel.

Uskladiti izvještaje o zaradama zaposlenih

Istakao je da je riječ o kompromisnom rješenju koje ide u pravcu smanjenja dažbina i koje ne ugrožava poslovanje privrednika.

Predložio je zaključak da se ove cijene primjenjuju retroaktivno od 1. januara ove godine, što su odbornici i prihvatili.

Vojislav Kaluđerović (SDP) pozvao je opštinska preduzeća i ustanove da ubuduće usaglase izvještaje o zaradama zaposlenih jer po aktuelnim, koji su dostavljeni odbornicima, najviši prosjek zarada u Tivtu je u Centru za kulturu.

Prema izvještaju o radu Centra za kulturu, prosječne zarade zaposlenih sa fakultetskom diplomom u toj ustanovi je 716,78 eura, dok je u Komunalnom 680,89, a u "Vodovodu i kanalizaciji" 647 eura.

U raspravu se uključila i direktorica Centra Milena Radojević koja je izvještaj objasnila zahtjevom računovođa i novim Zakonom o računovodstvu.

Opet bez rasprave o radu

Kankaraša Odbornici su i ovog puta bez rasprave usvojili najvažniju tačku dnevnog reda - izvještaj o radu gradonačelnika i ostvarivanju funkcija lokalne samouprave u 2010.

To je u svom obraćanju odbornicima istakao i čelnik grada Miodrag Kankaraš, koji je to zamjerio skupštinskim odborima na što mu je Ranko Bošković (SDP) odgovorio da nedostatak diskusije dovoljno govori o pozitivnoj ocjeni njegovog rada.

Bonus video: