ZZZ: Biće posla za 10 hiljada sezonaca

"Nema dovoljno potrebne radne snage ni po broju, ni po kvalitetu za potrebe privrede" na evidenciji zavoda.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2011. 16:33h

Za potrebe turizma i ugostiteljstva ovog ljeta potrebno je više od deset hiljada radnika i to uglavnom na Crnogorskom primorju, saopštio je savjetnik direktora Zavoda za zapošljavanje Tomo Jančić.

Nacionalnom strategijom zapošljavanja i akcionim planom Zavoda za ovu godinu, dodao je on, predviđeno je da se angažuje 5.500 sezonskih radnika iz Crne Gore, što je za deset odsto više nego lani.

"Najveće potrebe su na primorju i do 77 odsto od ukupnog broja i to u Budvi oko 4.500, Herceg Novom 1.800, Baru 1.500, Ulcinju 1.000, Tivtu 800 i Kotoru 500 radnika. Najtraženija zanimanja za potrebe turizma i ugostiteljstva su konobari. Potreba za tom vrstom zanimanja je oko 3.500 radnika. Traži se i 1.200 kuvara, hiljadu sobarica, 250 recepcionera, 120 poslastičara i oko 1.200 pomoćne radne snage", saopštio je Jančić na okruglom stolu organizovanom na Sajmu turizma u Budvi.

Nedovoljno radne snage?

Na evidenciji zavoda, naveo je on, "nema dovoljno potrebne radne snage ni po broju, ni po kvalitetu za potrebe privrede".

"Za sezonske poslove u turizmu i ugostiteljstvu u Crnoj Gori, Zavod je u proteklom periodu obezbjeđivao oko jedne trećine potrebnih radnika, pa i u ovoj godini očekujemo da ćemo na tim poslovima angažovati oko 3.000 osoba sa Zavoda, što kvalifikovane, što pomoćne radne snage. Značajan broj njih je završio obuku kod renomiranih poslodavaca i oni su najbolja preporuka da im se povjeri posao za koji su obučeni. U obezbjeđivanju dijela potrebne, a nedostajuće radne snage za turizam i ugostiteljstvo, naročito pomoćne, nedostatak je moguće u određenoj mjeri nadomjestiti đacima srednjih škola i studentima iz Crne Gore", kazao je Jančić.

U cilju dugoročnog sređivanja crnogorskog tržišta deficitarne radne snage, smatra on, bilo bi potrebno uskladiti obrazovni sistem sa potrebama tržišta rada.

Najtraženiji konobari

"Neophodna je veća orijentacija prema praktičnom radu, proširenje stručnih škola za postojeća i nova zanimanja i veće motivisanje mladih. Treba zapošljavati stranu radnu snagu samo ako nema takve u Crnoj Gori, što često nije slučaj, kao i stimulisati poslodavce za produžetak turističke sezone", kazao je Jančić.

Najtraženija zanimanja za potrebe turizma i ugostiteljstva su konobari, potom kuvari i sobarice.

"U isto vrijeme sa Zavoda su zaposlena 18.893 radnika, kao i 6.542 sezonca, dok je broj zaposlenih stranih radnika u 2010. bio 14.596", zaključio je Jančić.

Najtraženija zanimanja za potrebe turizma i ugostiteljstva su konobari, potom kuvari i sobarice.

Trofej Srbiji

Najuspješniji nastup na 20. jubilarnoj Međunarodnoj berzi i Sajmu turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, prema ocjeni žirija, imala je Turistička organizacija Srbije, kojoj je pripala prva nagrada - "Expo trophy" i zlatna plaketa.

Druga nagrada i srebrna plaketa dodijeljena je Turističkoj organizaciji Budve i HG "Budvanska rivijera", dok je bronzana plaketa pripala kompaniji "Montenegro stars hotels group".

Posebna priznanja žiri je dodijelio kompaniji "Sava Montenegro osiguranje" iz Podgorice, "Kuzmić pro DOO" iz Čakovca, kao i podgoričkoj "Higijeni".

Galerija

Bonus video: