Ana Đukanović založila stan za 13,1 milion eura

Zapad banka je na crnogorskom tržištu od marta 2015. godine. Savjet Centralne banke je krajem januara te godine donio odluku o izdavanju dozvole za rad Zapad banci. Zahtjev za odobravanje licence za tu banku podnijela je advokatska kancelarija Ane Đukanović (tada Kolarević)
2008 pregleda 0 komentar(a)
ANa Đukanović, Foto: Savo Prelević
ANa Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.04.2018. 20:20h

Advokatica Ana Đukanović založila je svoj stan u podgoričkom naselju Kruševac za tri kredita koje je uzela kod Zapad banke u ukupnoj vrijednosti od 13,1 milion eura.

To piše u listu nepokretnosti u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Hipoteka na stan od 214 kvadrata koji posjeduje sestra lidera DPS-a i bivšeg premijera Mila Đukanovića na drugom spratu luksuzne zgrade nedaleko od stare zgrade „Pobjede“, upisana je 21. marta ove godine u katastarsku evidencijuju Uprave za nekretnine. Hipoteku prvog reda, kako piše u evideneciji, upisuje Zapad banka, iza koje stoji grupa ukrajinskih biznismena, dok hipoteku II reda ima “OU Calyptra invest”.

Sjedište ove firme je u Estoniji, a njen kapital je procijenjen na 2,5 hiljada eura. “OU Calyptra invest” prema prošlogodišnjem revizorskom izvještaju Zapad banke u toj banci u Podgorici drži 9,6 miliona eura, dok ukupni depoziti u toj banci iznose 20 miliona.

Revizor je ovu kompaniju označio kao povezano lice sa Zapad bankom, ali ne i osnov po kojem je povezana.

Na stan je upisana i zabrana otuđenja i opterećenja bez saglasnosti povjerilaca. Nije poznato na ime čega su uzeti milionski iznosi kredita.

Zapad banka je na crnogorskom tržištu od marta 2015. godine. Savjet Centralne banke je krajem januara te godine donio odluku o izdavanju dozvole za rad Zapad banci. Zahtjev za odobravanje licence za tu banku podnijela je advokatska kancelarija Ane Đukanović (tada Kolarević).

„Hipoteka prvog reda u korist Zapad banke i hipoteka drugog reda u korist firme ‘OU Calyptra invest’ od 28. februara ove godine. Dužnik Ana Đukanović, dug 880.000 plus 5.316.675,51 euro + 7.000.000. Zabrana otuđenja i opterećenja bez saglasnosti povjerilaca, pristanak na neporesdno izvršenje bez odlaganja“, upisano je prije sedam dana kao teret u katastarsku evidenciju na stan Đukanovićeve. Đukanovićeva je neposredno prije upisivanja novog tereta na stan izmirila kreditno zaduženje od 200 hiljada eura, koliko je do skoro bila upisana hipoteka jedne banke na ovu nepokretnost.

Inače, riječ je o zgradi u kojoj u prizemlju pet poslovnih prostor od 186, 84, 78, devet i 43 kvadrata ima podgorička kompanija „BB Solar”, čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, bratanac Ane Đukanović i sin Mila Đukanovića.

Uvidom u ostale nekretnine koje Đukanovićeva posjeduje u Podgorici i na Veruši, na njih nije upisana milionska hipoteka Zapad banke i “OU Calyptra investa”.

Pojedinačno najveći vlasnik Zapad banke sa 76 odsto je ukrajinski biznismen Vladimir Kostelman, vlasnik kompanije Fozzy Group. To je jedna od najvećih ukrajinskih trgovačkih kompanija, a bavi se i proizvodnjom hrane, turizmom i ugostiteljstvom. U okviru ove grupe posluje i Bank Vostok (Istočna banka).

Ukrajinski mediji su ranije navodili da je Forbs 2013. godine Kostelmanova procijenio na 461 milion dolara i da je bio 24. na listi najbogatijih Ukrajinaca. Ima i svoju art-rok grupu “Remont Vadi” u kojoj pjeva, svira gitaru i piše stihove.

Blažo uzeo još kredita kod stričeve banke

Podgorička firma „BB Solar“ Blaža Đukanovića ostala je vjerna Prvoj banci u svome poslovanju, nastavljajući sa kreditnim zaduživanjem. Najnoviji kredit od 149 hiljada eura, firma sina lidera DPS-a Mila Đukanovića uzela je početkom marta, a kao garanciju da će ga vratiti do početka septembra založila je svoj poslovni prostor od 186 kvadrata u u centru Podgorice kao hipoteku banci koja je u većinskom vlasništvu njegovog strica Aca Đukanovića.

Banka je upisala hipoteku na nekretninu, a najnoviji kredit kompanija mlađeg Đukanovića mora da vrati, kako stoji u katastarskoj evidenciji Uprave ze nekretnine, do 2. septembra ove godine. Kompanija, koju je mlađi Đukanović osnovao sa svojim poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem, u protekle dvije godine u više navrata je uzimala je kredite kod Prve banke, a kao garanciju ponudila je četiri poslovna prostora.

„Pobjeda” firmu dovodila u vezu sa spornim transakcijama

List “Nova Pobjeda” je prošle godine objavila tekst u kojem je dovodila u vezi poslovanje “Calyptra invest” preko Zapad banke sa finansiranjem kampanje Demokratskog fronta.

“Calyptra invest” je, kako su naveli, prometovala u Zapad banci 590.000.000 eura i 426.000.000 dolara. Taj list je povezivao pozajmice ove firme date drugoj firmi LM Residence, za koju su tvrdili da je bliska sa Miodragom Dakom Davidovićem, i onda je preko njega uvezali u šemu finansiranja DF-a.

Vlasnici firme “LM Residence” su Olha Semenčenko i Radmila Lainović.

Bonus video: