U FEP-u puštena u rad i druga linija, uposleno oko 50 radnika

Ozarena lica su dovoljan dokaz koliko su radnici bili željni posla. Ali, dobar dio njih ne krije da nije vjerovao da će mašine ponovo biti puštene u rad
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2011. 15:40h

Nakon šest mjeseci pauze ponovo je u plužinskoj Fabrici elektroda krenula proizvodnja.

Od 174 zaposlena trenutno je radno angažovano njih oko 50, a do kraja mjeseca uposlenje očekuju i ostali koji se ne budu pisali za odlazak iz preduzeća.

Prošle sedmice je puštena u rad CO2 linija, a nakon dobijanja tendera za TE “Gacko” i rudnik Kolubara danas je sa radom počela i presa.

"Posao je počeo prije 15-ak dana kada je održavanje odradilo svoj dio posla – sanirali kvarove i pokrenuli mašine pojedinačno. Prošle sedmice je puštena CO2 linija, sada presa i očekujemo da ćemo do kraja mjeseca krenuti punim kapacitetima. Proizvodnja do kraja aprila biće oko 200 tona a do kraja godine 1.230 tona. To je manje pošto je za prošlu godinu proizvodnja bila 338 tona a u godinama kada smo dobro radili oko 2.000 tona" rekao je direktor proizvodnje Dragan Ružić.

On je kazao da im sada predstoji bitka za tržište – vraćanje starih kupaca i zadobijanje novih.

"U Srbiji smo izvozili oko 90 odsto toga što proizvedemo, a proizvode smo plasirali i u BiH, Albaniji, Makedoniji. Treba da vratimo stare kupce i pridobijemo nove poput Rusije. Trenutno pokušavamo da dobijemo tendere u Srbiji. Ima kupaca koji se javljaju, ali trenutno nemamo lager listu svih proizvoda da bi mogli i mi samoinicijativno da zovemo kupce i da im nudimo robu” kazao je Ružić.

Prema novoj sistematizaciji u proizvodnji će raditi njih 53, umjesto dosadašnja 92 radnika, tako da Ružić očekuje da do kraja mjeseca svi budu uposleni.

"Prema programu restrukturiranja radnici koji budu tehnološki višak biće zbrinuti prema važećem Kolektivnom ugovoru po kome su otpremnine 8,5 hiljada eura. Prethodno se za odlazak iz preduzeća prijavilo njih 45 mada ima još zainteresovanih radnika koji žele da uz otpremnine napuste firmu. Čak će, kako smatram, biti problem da zadržimo stare kadrove kako bi proizvodnja mogla da radi", kazao je direktor proizvodnje.

Radna atmosfera u halama

A u fabričkim halama radna atmosfera. Ozarena lica su dovoljan dokaz koliko su radnici bili željni posla. Ali, dobar dio njih ne krije da nije vjerovao da će mašine ponovo biti puštene u rad.

"Nijesam vjerovala da ćemo ponovo početi sa radom, da će se sva naša agonija završiti. Sada se nadam da će sve krenuti kako treba. Dok nijesmo radili i dok smo protestovali u ovim istim halama teža nam je pala neizvjesnost da li će proizvodnja uopšte krenuti i da li ima nade za nas i fabriku nego to što mjesecima nijesmo primali platu” kazala je Jelica Mićanović dok je sa trake skidala elektrode.

Za razliku od nje Miloš Jovović koji u FEP-u radi 26 godina vjerovao je da će u fabrici ponovo biti radna atmosfera. I nije se prevario.

“Bio je lijep osjećaj kada su mašine ponovo krenule sa radom. Vjerovao sam da će početi proizvodnja i nadam se da je ovo početak bolje budućnosti. Što se radnog elana tiče on je uvijek isti jer mi smo uvijek bili raspoloženi za rad", kazao je Jovović koji je rukovaoc na suvom izvlačenju.

Prioriteti novi menadžment i novi izvršni direktor

Radnici i Sindikat očekuju da će i ostali njihovi zahtjevi biti ispunjeni jer im je, kako poručiše, premijer Igor Lukšić vratio nadu da još uvijek ima obećanja koja se mogu ispuniti.

Nakon kupovine akcija od Atlas mont fonda Lukšić je radnicima obećao isplatu dvije zarade i pokretanje proizvodnje. Obećanje je ispunio pa se radnici nadaju da će se isto desiti is a ostalim zahtjevima.

"Naši su zahtjevi isti – isplata 19 zarada, socijalni program koji će se što prije realizovati i povezivanje radnog staža od 2004. godine. Drugi prioriteti su novi menadžment i novi izvršni direktor. Uporni smo u tome i očekujemo od novog Odbora da će to biti u što skorijem roku i da će doći kreativni, sposobni ljudi koji iza sebe imaju uspjeha a ne da fabriku vode kadrovi Atlas monta koji su doveli u pitanje opstanak fabrike a radnike na ivici gladi” kazao je predsjednik Sindikata Milenko Pejović.

Plužinska Fabrika elektroda, jedina takve vrste u Crnoj Gori, počela je sa radom 1985. godine. U septembru je proizvodnja prekinuta, a radnici su, nezadovoljni situacijom u preduzeću, 27. decembra počeli sa protestima koji su trajali dva mjeseca.

Galerija

Bonus video: