Vlada potpisala garancije KAP-u na 131,6 miliona eura

Povećanja domaćih garancija, zbog povlačenja kredita za firmu Melgonia iz Bara, u visini od 4 miliona eura. Osnivač Melagonije of šor predzeće sa Kipra.
0 komentar(a)
kap, Foto: Boris Pejović
kap, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.03.2011. 08:33h

Ukupan iznos državnih garancija za kredite iznosi oko 377 miliona eura, od čega je najviše, 131,6 miliona, usmjereno za KAP.

Vlada je bila prilično izdašna u izdavanju garancija za kredite privatnim firmama, i to se pravda “državnim” interesom.

Posebno je problematično što je država žirirala privatizovanim kompanijama koje su u velikim problemima i sa neizvjesnom budućnošću, poput KAP-a i Željezare...

KAP već kasni sa isplatom kredita, ali Vlada zasada ne mora ništa da plati zato što je OTP banka prolongirala rok. Ovaj slučaj može da bude upozoravajući, zato što KAP-u brojni povjerioci skidaju novac sa računa zbog ranijih dugova.

"Državne garancije na kraju februara iznosile su 11,9 odsto BDP-a i 29 odsto javnog duga. Ukupan iznos povučenih ino garancije iznosi 335,14 miliona eura ili 10 odsto BDP-a, odnosno 26,6 odsto duga, dok garancije izdate za kredite kod domaćih banaka iznose 42,17 miliona eura ili 1,3 odstoBDP-a, odnosno oko 3,3 odsto državnog duga", kazali su „Vijestima“ u Ministarstvu finansija.

Domaće garancije, prema podacima Ministarstva, na kraju februara u odnosu na mjesec ranije su uvećane za četiri miliona eura, dok su ino-garancije smanjenje za 800.000 eura.

"Do povećanja domaćih garancija došlo je zbog evidentiranja povlačenja kredita za firmu Melgonia iz Bara, u visini od četiri miliona eura", objasnili su iz Ministarstva.

Melgonia je privatna firma koja je naslijedila dio Primorke iz Bara koji se bavio proizvodnjom hljeba. Osnivač Melgonie je firma Melgonia holdings limited koja je registovana na Kipru.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: