Lukšić: U Tivtu nema interesovanja za posao

„Na Zavodu imate 700 nezaposlenih, a 2.500 je nerezidentnih radnika. Očigledno se nešto tu čudno dešava" rekao je premijer.
0 komentar(a)
Lukšić u Tivtu, Foto: Željko Komnenović
Lukšić u Tivtu, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 22.03.2011. 16:18h

„U Tivtu po pravilu ima više dobrih vijesti nego loših. Danas nijesmo imali nijednu lošu vijest ili problem.

Uglavnom su bile najave novih projekata i to je ohrabrujuće. Sjećam se kada je tivatski budžet prije šest ili sedam godina bio ispod dva miliona eura, da bi danas bio šest puta veći.

Svi projekti i investicije koje se pokreću su jasan signal da se stvari u Tivtu odvijaju na način koji se samo može poželjeti“, rekao je novinarima nakon obilaska marine Porto Montenegro, premijer Igor Lukšić.

Nakon radnog sastana u opštini Tivat sa predsjednikom lokalne uprave Miodragom Kankarašem i saradnicima aktuelnosti vezane za realizaciju projekta izgradnje marine za megajahte, Lukšiću je predstavio izvršni direktor „Adriatik Marinasa“, Oliver Korlet.

Na jesen intenziviranje projekata

Lukšić je intenziviranje novih projekata u Tivtu najavio na jesen, ponavljajući da najmanja primorska opština ostaje nosilac privrednog razvoja ovog dijela Crne Gore „kojima bi se ponosile i veće zemlje“.

On je istakao da je govorio sa predstavnicima kompanije „Oraskom“ o razvoju projekta „Luštica Develpoment“, najavljujući da će idućeg mjeseca prva aktivnost projekta biti izgradnja prilaznog puta, dok će na jesen početi izgradnja marine i drugih sadržaja.

„Razgovarao sam i sa predstavnicima kompanije katarskog državnog fonda „Katari Diar“ koji su kupili Plavi horizont i koji u isto vrijeme planiraju početak izgradnje potpuno novog rizorta“, rekao je Lukšić ističući da je projekat izgradnje marine u Tivtu bio „prekretnica“.

Crnogorski premijer je naglasio da je sa predstavnicima kompanije Pitera Manka razgovarao o izgradnji hotela „tokom jeseni ili prvih mjeseci naredne godine“ i najavio da će vlada uskoro obnoviti tender za tivatski dio preduzeća „Montepranzo“ koji je predviđen prostornim planom za izgradnju golf terena.

Govoreći o projektu izgradnje ekskluzivnog turističkog kompleksa na ostrvu Sveti Marko od strane ruske kompanije „Metropol“ Lukšić je istakao da je kompanija Mihaila Slipenčuka napravila ugovor sa čuvenom hotelskom kompanijom „Banian Tree“ i sada vlada čeka šta će biti sa ovom investicijom.

„Dobili smo uvjerenja da „Metropol grupa“ nema finansijskih problema koji bih sputali u smislu realizacije svoje investicije“, rekao je Lukšić.

Odgovarajući na pitanje „Vijesti“ da li puni vezovi marine „Porto Montenegro“ i odlična prodaja apartmana na stranom tržištu u nautičkom naselju koje niče na prostoru bivšeg tivatskog „Arsenala“ imaju efekta na tivatski i državni budžet Lukšić je rekao de će „direktne posljedice biti izražene kroz poreske prihode“.

„U prvoj, inicijalnoj fazi projekta uloženo je 20 miliona, plus ekološka sanacija ovog prostora, nakon čega su sve ove investicije očigledna potvrda da ukupno imamo velike efekte od svega toga“, rekao je Lukšić.

"Čudne okolnosti"

Na konstataciju novinara da je na projektu „Porto Montenegro“ mali broj zaposlenih iz Tivta i Crne Gore Igor Lukšić je rekao da „u Tivtu imate čudnu okolnost“.

„Na Zavodu imate 700 nezaposlenih, a 2.500 je nerezidentnih radnika. Očigledno se nešto tu čudno dešava. Imamo nedovoljno interesovanje građana iz Tivta koji su nezaposleni da se angažuju.

Kada se završi projekat Porto Montenegro i kada odmakne realizacija projekata Luštice ili Plavog horizonta biće snažan priliv građana iz drugih krajeva Crne Gore u potrazi za poslom.“, rekao je Lukšić ističući da je aktuelnim subvencijama vlade obuhvaćeno tri četvrtine oni koji su na evidenciji Zavoda u raznim formama.

U obilasku novogradnje u marini Porto Montenegro predsjednik opštine Miodrag Kankaraš je u prisustvu premijera Lukšića i novinara u razgovoru sa Oliverom Korletom uputio glasne kritike u vezi većeg angažmana firmi iz Tivta na realizaciji projekta.

Bonus video: