Usvojene izmjene propisa o radu stranih državljana: Biće lakše sezoncima

Stranac može započeti rad i prije nego što mu je odobren privremeni boravak tako...
72 pregleda 0 komentar(a)
sezonski radnik, Foto: Arhiva "Vijesti"
sezonski radnik, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.03.2011. 09:26h

Vlada je u cilju eliminisanja biznis barijera usvojenim izmjenama zakona o zapošljavanju stranaca, koje su proslijeđene Skupštini na usvajanje, pojednostavila proceduru za njihovo zapošljavanje i skratila rokove za izdavanje dozvola. Na to su se tokom prethodne turističke i građavinske sezone najviše žalili hotelijeri i građevinari, koji strance najčešće zapošljavaju kao sezonsku radnu snagu.

Sada će se u sklopu kvote za zapošljavanje stranaca posebno utvrđivati kvota za sezonsko zapošljavanje. To rješenje je uslovljeno drugačijom podjelom radnih dozvola po vrstama jer je predloženo brisanje četiri vrste radnih dozvola i to dozvole za sezonski rad, za osposobljavanje i usavršavanje, za dodatno osposobljavanje i usavršavanje i za pružanje ugovornih usluga.

Umjesto mjesec ili dva, za radnu dozvolu sada treba 7 dana

Za razliku od ranije procedure, koja je shodno zakonu o upravnom postupku predviđala da postupak za izdavanje radne dozvole traje od 30 do 60 dana, novim rešenjima je definisano da Zavod za zapošljavanje mora skratiti taj postupak na svega sedam dana, rok za produženje lične radne dozvole u smislu broja dana nije određen za razliku od ranijeg rješenja koje je predviđalo da se produžetak lične radne dozvole mora obaviti u roku od 30 dana, dok će se sezonska radna dozvola izdavati na period do osam mjeseci godišnje.

Poslodavac više neće imati obavezu da podnosi prijavu za doprinose fondovima PIO i zdravstva već Centralnom registru Poreske uprave

Pravila za zapošljavanje stranaca, kako je predviđeno novim rješenjima, neće pored 20 slučajeva koje je sadržao stari zakon važiti i za autore i izvođače na području filmske, televizijske, muzičke i druge umjetnosti, kao i prateće osoblje, ako u Crnoj Gori ne borave duže od 30 dana, odnosno tri mjeseca godišnje sa prekidima, kao i strance zaposlene u stranom privrednom društvu koji se dodatno osposobljavaju i usavršavaju ili sprovode osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih u pravnom licu u Crnoj Gori pod uslovom da su ta dva pravna lica poslovno ili vlasnički povezana.

Novina u zakonu je i da Agencija za privremeno ustupanje zaposlenih može ustupiti zaposlenog stranca korisniku sa kojim je zaključila sporazum, u skladu sa posebnim zakonom, za obavljanje samo onih poslova za koje mu je izdata radna dozvola.

Strane firme u Crnoj Gori kao kod kuće

Strani privredni subjekti koji imaju registrovanu firmu u Crnoj Gori ubuduće će osim rukovodioca, menadžera i specijalista privremeno moći da u crnogorskoj firmi zaposle istu kategoriju zaposlenih kao i u centrali gdje posluju pod uslovom da je zaposleni na radu duže od godinu dana u centrali. Ta izmjena je uslijedila zbog usaglašavanja sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i Direktivom o raspoređivanju radnika u okviru pružanja usluga.

Stranac može, kako je predviđeno, započeti rad i prije nego što mu je odobren privremeni boravak tako što će najkasnije u roku od pet radnih dana od dana izdavanja radne dozvole podnijeti MUP-u zahtjev za privremeni boravak. Taj rok u starom zakonu nije bio predviđen, što je dovodilo do zloupotreba u praksi i nelegalnog rada stranaca.

Stranac kojem je odobren privremeni boravak u svrhu spajanja s porodicom ostvaruje pravo na zapošljavanje na period važenja odobrenja za privremeni boravak, a o prestanku rada stranca poslodavac će morati da obavijesti Zavod za zapošljavanje u roku od osam dana od dana prestanka ugovora o radu.

MUP će direktno obavještavati Zavod

Nova procedura za zapošljavanje stranaca predviđa i da će MUP imati obavezu da obavještava Zavod za zapošljavanje o odobravanju privremenog boravka stranca s radnom dozvolom, periodu važenja privremenog boravka, prestanku ili otkazivanju stalnog nastanjenja, odnosno privremenog boravka stranca u roku od osam dana od dana odobravanja, odnosno prestanka ili otkazivanja stalnog nastanjenja, odnosno privremenog boravka.

Taj korak je bitan zbog toga što radna dozvola kao dokument na osnovu kojeg stranac može dobiti privremeni boravak, postaje upotrebljiva od dana odobravanja privremenog boravka. Do sada je podatak o odobrenom boravku stranca Zavod dobijao od poslodavca koji je uz obrazac prijave početka rada dostavljao i odobrenje za privremeni boravak stranca.

Bonus video: