"Pink M grubo gazio zakone i zagađivao medijski prostor"

U Privrednom sudu završena rasprava po tužbi “Vijesti” protiv Pinka
237 pregleda 11 komentar(a)
Pink M, Foto: Milorad Milošević
Pink M, Foto: Milorad Milošević
Ažurirano: 31.03.2018. 19:05h

U Privrednom sudu juče je okončana rasprava u sporu nastalom prrema tužbi Daily Pressa, osnivača dnevnih novina “Vijesti”, koji tužbom od Televizije Pink M traži nadoknadu štete u iznosu od 660 hiljada eura plus kamate zbog negativne kampanje protiv brenda “Vijesti” i njegovih osnivača u periodu od 16. novembra 2013. do druge polovine februara 2014. godine.

Sudija Dijana Raičković najavila je presudu u zakonskom roku od mjesec, kao i da će je strankama poslati poštom na način kao što su se one saglasile.

Advokat Daily Pressa Dušan Stojković istakao je tokom tročasovne rasprave da je tuženi Pink nezakonito postupao u odnosu na tužioca.

“Ne radi se samo o neodgovornom izvještavanju, već o grubom gaženju zakona Crne Gore koji se tiče pravila poslovanja na tržišnoj utakmici koju čuva sistemski zakon.Tuženi ne samo da zagađuje medijski prostor u Crnoj Gori, već i ono što je isto toliko važno, a to su pravila ponašanja na tržišnoj utakmici, koja zabranjuju iznošenje laži, neistina, koje se odnose na konkurenta, gdje se poslovni ugled konkurenta uništava i konkurentu pričinjava nenadoknadiva šteta, kakav je ovdje slučaj”, istakao je Stojković.

Tokom jučerašnje rasprave, uz asistenciju službenika sudskog savjeta, emitovana su u sudnici preostala četiri sporna snimka RTV Crne Gore o tzv. “aferi CKB”, kao i jedan snimak bivše Atlas televizije, ali ovi prilozi, kao i neki ranije emitovani, najvjerovatnije, neće mnogo uticati na konačnu odluku prvostepenog suda pa im parnične stranke juče nijesu ni previše davale na značaju, niti imale prigovora.

Advokat Pinka M Andrej Raspopović kazao je kako se iz emitovanih snimaka “sa sigurnošću može utvrditi” da afera CKB nije počela sa emitovanjem, niti nastala na televiziji Pink M, već je tu aferu pokrenula bivša vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, a kasnije nastavila tužiteljka Đurđina Ivanović, na osnovu krivičnih prijava novog rukovodstva CKB banke.

Stojković je odgovorio da je zamjena teza da je predmet ovog spora izvještvanje o slučaju CKB banke, već je predmet ovog spora, izvještavanje TV Pink o konkurentu na tržištu, a to je tužilac koji izvještavanje smatra zloupotrebom medija, usmjerenih na nanošenje štete i uništavanje prije svega poslovnih interesa tužioca.

“Svi ovi postupci protiv lica, bivših menadžera CKB banke završeni su oslobađajućim presudama pa je jasno da je cio serijal iskorišćen samo kao povod za ocrnjivanje konkurenta bez osnova i lažno” naglasio je Stojković. On je zatražio od suda u završnoj riječi da usvoji tužbeni zahtjev, da se nadoknadi šteta od 660 hiljada eura sa pripadajućom zateznom kamatom, počevši od donošenja prvostepene presude, do konačne isplate i da zaštiti tužioca.

Raspopović bio na ivici incidenta

Advokat Pinka M Raspopovć juče je gotovo na ivici incidenta i u žučnoj raspravi sa sutkinjom Raičković tražio da mu se završna riječ odgodi za naredno ročište i ostavi rok za još jedno izjašnjenje, imajući u vidu cjelokupni dosadašnji postupak.

Kako mu sutkinja to nije dozvolila, njegova završna riječ trajala je neubičajeno dugo, jer je počeo prepričavanjem tužbenog zahtjeva, zbog čega ga je Raičkovićeva ponovo morala prekinuti i pozvati da u završnom izlaganju dâ konačan predlog u vezi sa postavljenim tužbenim zahtjevom.

Raspopović je napomenuo da svi iznosi koji se pominju u ovom predmetu “ne sačinjavaju bilo koji iznos koji bi mogao činiti 660 hiljada eura”, koliko tužilac potražuje od Pinka M.

"Predlažem sudu da odbije ovaj tužbeni zahtjev kao neosnovan, a ako tako ne odluči, da obaveže tužioca da nadoknadi troškove postupka tuženom srazmjerno uspjehu u sporu”, rekao je Raspopović.

Bonus video: