Ko povezuje Subotića, Đukanoviće, Maroviće i Mićunoviće

"Stanko Subotić osumnjičen za šverc cigareta i druge sumnjive poslove, u poslovnim je vezama sa više najuticajnijih ljudi i kompanija u Crnoj Gori".
298 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2011. 14:15h

Subotić i Marovići

Marović i Stanko Subotić Cane prvi put se javno pojavljuju na čuvenoj slici iz vile Montenegro, prije nekoliko godina, kada je Cane predstavio svoj projekat pasarele - fantaziju kojom je trebalo da poveže ostrvo Sveti Nikola sa Budvom.

Marović je bio oduševljen projektom. Kako i ne bi kada je Subotić poslovni partner njegove familije. Ta skrivena veza vidi se u zvaničnim dokumentima.

Maroviće i Subotića povezuje firma Nikki Beach koja gospodari plažama po primorju, među kojima je i Mogren.

Prema podacima Privrednog registra Nikki Beach su osnovale kompanije CPL Montenegro i Katun.

Maroviće i Subotića povezuje firma Nikki Beach koja gospodari plažama po primorju, među kojima je i Mogren.

CPL je jedna od budvanskih kompanija koja se dovodi u vezu sa Milošem Marovićem, sinom Svetozara Marovića. Osnivač CPL-a je Zorica Popović, sa kojom je Marović osnovao firmu El Mar, a sa njom je i u MC Marini.

Osnivač Katuna je firma Caldero Trading Limited koja je direktno u vezi sa Stankom Subotićem Canetom. Ova firma je registrovana 1995. godine u Nikoziji pod matičnim brojem 72822.

Prije Caneta, distributivna mreža koju je Futura preuzela pripadala je Vanji Bokanu, uključenom u šverc cigareta preko Crne Gore. Bokan je likvidiran u Atini prije više od deset godina.

Caldero je jedan od osnivača Canetove Future plus (uz još neke Subotićeve kompanije sa različitih adresa - D Trade, EMI, Codex), Futura, jedno vrijeme najveći distributer štampe i duvana u Srbiji, nakon finansijskih nevolja prešla je u ruke klana Darka Šarića, što je sada predmet istraga srpskog pravosuđa.

Prije Caneta, distributivna mreža koju je Futura preuzela pripadala je Vanji Bokanu, uključenom u šverc cigareta preko Crne Gore. Bokan je likvidiran u Atini prije više od deset godina.

Stanko Subotić Cane pod svojim imenom nema imovine u Crnoj Gori. Prije nego što su srpske vlasti počele konfiskaciju njegovih nekretnina, Cane je zvanično na Svetom Stefanu imao vilu Montenegro, poznatu po luksuzu, ali i bahanalijama.

Pored vile posjedovao je i pacelu od više hiljada kvadrata na istoj lokaciji. Govorio je javno da na Svetom Stefanu namjerava da gradi turistički kompleks. Zanimljivo, iste planove, na istom lokalitetu, imali su i zakupci Svetog Stefana iz Amana, sada Restis.

Od nedavno, međutim, na Canetovo ime se ne vodi više ništa u crnogorskoj Upravi za nekretnine. Ali, njegove su firme aktivne i posjeduju ogromnu imovinu.

Subotić i Đukanovići

Cane je u Crnoj Gori u više kombinacija sa kontroverznom kompanijom Beppler&Jacobson, koja u Budvi gospodari hotelom Avala, a u Kolašinu hotelom Bjanka.

Beppler&Jacobson zvanično predstavlja Dragan Bećirović. Više je izvora, međutim, tvrdilo da je Bećirović istureni igrač, a da su unutra i familija Đukanović i Stanko Subotić Cane.

Prema italijanskoj optužnici, na kojoj su bili i Milo Đukanović i Stanko Subotić Cane, duvanski poslovi donijeli su njihovim protagonistima milijarde, koje su na različite načine ubačene u legalne tokove.

Više je izvora, međutim, tvrdilo da je Bećirović istureni igrač, a da su unutra i familija Đukanović i Stanko Subotić Cane.

Jedno vrijeme, prema inostranim optužnicama, većina novca od sumnjivih poslova nalazila se van Crne Gore na tajnim računima u Švajcarskoj, Lihtenštajnu, Kipru i drugim zemljama. Onda je, po svemu sudeći, dio toga vraćen u Crnu Goru, preko privatizacija i nekretnina.

Jedna od ključnih kompanija za te poslove mogla bi biti baš Beppler&Jacobson, prvobitno registrovana u Londonu, za drumski transport, sa samo dvije funte na računu.

Poznato je da je Beppler&Jacobson preuzeo Avalu na osnovu sudske odluke koju je donijela Ana Kolarević, sestra Mila Đukanovića.

Odmah nakon toga, Kolarevićeva je napustila sud, da bi postala zvanična zastupnica Beppler&Jacobson-a, kompanije koja nije ni mogla da se kvalifikuje za Avalu, jer nije ispunjavala uslove tendera - bez istorije, bez kapitala, bez iskustva u hotelijierstvu.

Avala se, nakon privatizacije proslavila bespravnom gradnjom, uništavanjem inicijalnog projekta i podizanjem crnog čudovišta koje j naružilo naljepšio dio Budve.

Ako u dostupnim dokumentima nema dokaza o vlasništvu Đukanvića u Beppleru-u, ima o vezama Stanka Subotića i Beppler-a. Oni su zajedno formirali Ski Resort Kolašin 1450, koji je obilato kreditirala Prva bankai braće Đukanović.

Bratski kredit Prve

Ski Resort je, prema izvještaju R&P Auditing, nezavisnog revizora, od Prve banke povukao nekoliko višemilionskih kredita za koje je keš kolateralom garantovao Subotićev Caldero, i to u iznosu od blizu četiri miliona eura.

Početkom prošle godine je Canetov Caldero imao 53 odsto vlasništva u Ski Resort Kolašin, a Beppler 43 odsto. U februaru 2011. godine, Caldero preruzima u potpunosti Ski Resort.

Subotić preko firmi Katun i Ski Resort posjeduju preko pola miliona kvadratnih metara u Kolašinu, na Smrčju i Jezerinama. Na tim lokacijama su sve odabrani - Aco Đukanović, sa preko 275 hiljada kvadrata, njegov sestrić Edin Kolarević sa 45 hiljada.

Tu je sa stotinama hiljada kvadrata Vektra Dragana Brkovića.

Beppler-u je posjed beskrajan - preko tri miliona kvadratnih metra, od čega im je oko 700 hiljada kvadrata ustupljeno odlukama državnih organa. A gdje su odluke državnih organa, tu su i Đukanovići.

Sad, da li se slučajno preuzimanje ovih predjela poklopilo sa državnim projektom forsiranja Kolašina, koji je posljednjih godina preuzeo primat Žabljaku.

Beppler-u je posjed beskrajan - preko tri miliona kvadratnih metra, od čega im je oko 700 hiljada kvadrata ustupljeno odlukama državnih organa.

Poznato je da se sumnjivi kapital legalizuje preko povezanih lica i firmi registrovanih na različitim adresama. Subotić je poslovan preko više kompanija - Dulwich, codex, D trade, MIA, Coldero, Futura plus, Futura Monte, Katun, Tolmat Travel, Emargin marcets Investments (EMI)... Neke od njih nijesu aktivne, kao MIA koja se navodi kao jedna od glavnih u Šelzijevoj optužnici.

Subotić je prema optužnici imao račune u Bank of Cyprus, UBS u Švajcarskoj u Cugu i u Arab Bank of Cyprus.

Sumnja se da je na nekim od tih adresa čuvan i novac crnogorskog političkog i poslovnog vrha, ali i da su u nekim od ovih firmi akcionari Subotićevi duvanski partneri iz Crne Gore. Možda i u Calderu imaju svoj udio.

Bepplero-ovo carstvo, kao što se vidi, prostire se od Britanskih Djevičanskih Ostrva, preko Londona, Kipra, Beograda - pa do Kolašina i Podgorice.

I Beppler&Jacobson LTD, sa sjedištem u Londonu, na adresi 48 Queen Anne, koji je kupio Avalu, koristi sličnu šemu - osniva kompanije na više adresa sa različitim varijacijama u nazivu - Beppler&Jacobson Montenegro, Beppler Investment Montenegro Kolašin, Beppler Development Limited sa Kipra, Beppler Development Podgorica, Beppler & Partners Montenegro Kolašin, Beppler & Partners LTD sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, Ogranak Beppler Jacobson LTD iz Beograda...

Bepplero-ovo carstvo, kao što se vidi, prostire se od Britanskih Djevičanskih Ostrva, preko Londona, Kipra, Beograda - pa do Kolašina i Podgorice. Formalno prvi čovjek Beppler-a Dragan Bećirović, u više je različitih kombinacij i u nekim drugim firmama.

Njegova Current trade, registrovanu u Crnoj Gori, osnivala je zagrebačka firma Caresos, čiji je član uprave Zlatko Čeljuska u bjekstvu zbog međunarodne potjernice, koja je za njih raspisana radi prevare i preprodaje tuđeg zemljišta. Njega je u toj firmi zamijenio biznismen Milan Lučić. Da li onaj poznat po vezi sa Severinom?

Beppler, Mićunovići, Marovići

I sin Svetozara Marovića, Miloš uvezan je sa Beppler-om. Njihova zajednička firma je Club 88, koju je mlađi Marović, preko Zorice Popović, svoje poslovne partnerke iz CPL Montenegro, osnovao sa Beppler & Jacobson-om.

Iako se ove firme dovode u vezu sa Branom Mićunovićem, njegovo ime tek se nedavno pojavljuje u Privrednom registru Crne Gore.

Ta firma se javila na tender Morskog dobra prošle godine i dobila raspolaganje nad nekim plažama, između ostalog Ričardovom glavom u srcu Budve.

Miloš Marović je u još nekim zanimljivim poslovima. On je jedan od osnivača MC Marina Budva, u kojoj polovinu imaju Predrag i Nenad Mićunović sa svojom firmom anagusta DOO.

Nenad i Predrag su bratanići kontroverznog crnogorskog biznismena Branislava Brana Mićunovića, koji je sa Canetom i Đukanovićem na optužnici italijanskog tužioca Đuzepe Šelzija.

Nenad je javnosti postao poznat nakon incidenta u kome je napao Nebojšu Medojevića, lidera Pokreta za promjene. Medojević je osumnjičio Branislava Mićunovića za kriminalne poslove, optužujući ga da je sa Milom Đukanovićem na vrhu crnogorske kriminalne hobotnice, koja se bavi švercom i drugim ilegalnim poslovima.

Predrag Mićunović i Miloš Marović nijesu samo partneri u MC Mariina. Oni su suvlasnici posjeda od više desetina hiljada kvadrata u Mrčevom polju, kod prekrasne plaže Jaz. Anagusta Nenada Mićunovića ima na SVetom Stefanu stambenu zgradu, a braća Mićunović posjeduju i 77 odsto Zeta filma, čija je zgrada smještena nadomak Starog grada u Budvi.

Iako se ove firme dovode u vezu sa Branom Mićunovićem, njegovo ime tek se nedavno pojavljuje u Privrednom registru Crne Gore. Mićunović je predsjednik upravnog odbora kompanije Džek Pot, koja je dominantno u vlasništvu Save Grbovića, zvanično većinskog vlasnika Lutrije Crne Gore.

Misteriozni Vukota

Veza između Stanka Subotića Caneta, kompanije Beppler&Jacobson i porodice Marović očito je i preko Vukote Popovića, direktora i osnivača više firmi u kojima su Cane, Beppler i Marovići.

Vukota je tako direktor kompanije Katun sa kojom Marovići imaju firmu Niki bič.

Stopostotni osnivač Katuna je kiparski Caldero Trading Limited iza koga stoji Stanko Subotić Cane.

Vukota je sa Beppler&Jacobsonom osnivač B&J Games, preimenovanog kasnije u Casino Royal. Jedini vlasnik Casino Royal-a sada je Beppler.

Vukota je direktor i budvanske firme DL Montenegro (DL MN), čiji je osnivač Danebrook Limited, kompanija registrovana na Kipru u decembru 2001.

Kompanija DL MN, sa adresom u hotelu Avala, je na osnovu odluke Opštine Budva došla do ogromnog kompleksa zemljišta u Reževićima i to po povlašćenoj cijeni, o čemu je Monitor pisao.

Naime, opština je prodala toj firmi zemlju koja je bila u vlasništvu oko 40 porodica iz Reževića, koje je sada potražuju.

Canetov Katun i Lolkan investments, u kome je opet Vukota Popović direktor, u Kolašinu imaju ogromnu zemlju.

Potencijalne obaveze

Akcionar Društva Caldero Trading Limited je obezbijedio kolateral u vidu namjenski oročenog depozita u iznosu od eura 3.586.263,33 za izdavanje garancije Društvu od strane Prve banke AD Podgorica (napomena br.21) Banka na depozit obračunava kamatu 10% godišnje i plaća je posle izmirenja svih obaveza korisnika kredita.

Kratkoročne finansijske obaveze

Društvo je sa akcionarom Caldero Trading Limited 15.09.2008. godine zaključilo Ugovor o kreditu sa aneksom od 01.11.2008. godine.

U izvještajnom periodu 19.07.2009. godine Društvo je zaključilo još jedan Anex ugovora o zajmu kojim je odobren iznos zajma u iznosu od 4.000.000,00 eura sa kamatom od 10% na godišnjem nivou... Na dan bilansa obaveze Društva po navedenom ugovoru su 2.166.288 eura (napomena br.13)

Ostale transakcije

Osim navedenog shodno Izjavi rukovodstva, Društvo nije stupilo ni u jednu bitnu transakciju sa povezanim stranama.

Direktori nisu imali ličnog interesa ni u jednoj transakciji od značaja za poslove Društva.

Galerija

Bonus video: