Zatvorena gradska pekara u Nikšiću

"Pekara je proizvodila i tržištu dnevno isporučivala do pet hiljada vekni hljeba i peciva“...
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2011. 13:19h

Gradska pekara u Nikšiću „Nik pek“, koja je do skoro bila glavni snabdijevač hljeba u gradu podno Trebjese, ne radi.

Razlog, kako je kazao, većinski vlasnik i predsjednik Odbora direktora Milisav Ćipranić je nedostatak brašna kao i neisplaćena potraživanja koja iznose oko 430.000 eura. Iako su rafovi većine radnji pomenute pekare bili prazni Ćipranić tvrdi da Nikšićani neće osjetiti nedostatak hljeba jer su ostale pekare, prije svega „Uniprom“, nadomjestili njihov nedostatak.

„Uniprom“, kako su nam iz te firme kazali, proizvodi sada od 13.000 do 15.000 hiljada vekni hljeba i na taj način snabdijevaju oko 70 odsto nikšićkog tržišta. Nikšićani troše oko 21.000 veknu hljeba dnevno mada je ta količina zimi, kada se loži i domaćice peku hljebove, manja.

Razlog, kako je kazao, većinski vlasnik i predsjednik Odbora direktora Milisav Ćipranić je nedostatak brašna kao i neisplaćena potraživanja koja iznose oko 430.000 eura.

„Na granici nam stoji 125 tona brašna, od čega je dio plaćen, a za drugi dio je data garancija. Nijesmo uspjeli da se obezbijedimo iz drugih izvora, a kada nema brašna nema ni proizvodnje. O nastaloj situaciji obavijestio sam Ministarstvo poljoprivrede kao i sud kojem je predložen stečaj.

Ovo je najsređenija pekara u Crnoj Gori. Imamo Hasap standard, ISO 13.000 i ovu firmu će neko kupiti i zahvaliće se što je dobio ovako uređenu pekaru“, kazao je Ćipranić okupljenim radnicima koji su došli na posao da saznaju šta se dešava sa firmom.

Dio radnika je, kako su rekli, obaviješten da pekara prestaje sa radom, dok su radnici koji rade u drugoj smjeni o tome saznali od obezbjeđenja koje im nije dozvolilio da uđu u pekaru.

Dio radnika je, kako su rekli, obaviješten da pekara prestaje sa radom, dok su radnici koji rade u drugoj smjeni o tome saznali od obezbjeđenja koje im nije dozvolilio da uđu u pekaru.

„U ovakvim uslovima firma ne može da posluje, ne možemo izmirivati obaveze, neka proba ko može, ništa strašno. Pekara je prestala sa proizvodnjom i biće tako sve dok država ne odluči šta i dalje kako. Ja više, to je sigurno, neću biti u ovom poslu. Direktorica proizvodnje je bila obavezna da sve zaposlene obavijesti o zatvaranju pekare i ako to nije uradila snosiće odgovornost zbog toga. Nama se duguje oko 430.000 eura, a mi državi, radnicima, bankama dugujemo oko 700.000 eura“ kazao je Ćipranić i dodao da su zbog pomenutih dugovanja prije dva mjeseca smanjili proizvodnju kako bi na taj način smanjili troškove. U pekari, koja postoji 77 godina, i u kojoj Ćipranić ima oko 86 odsto akcija, za stalno je zaposleno 36 radnika, mada je za njeno normalno funkcionisanje, prema riječima većinskog vlasnika, potrebno oko 60 radnika, pa je dio zaposlenih bio angažovan na određeno vrijeme.

„Radnici su na odmoru i nikome nije prestao radni odnos. Sve što im se duguje biće im isplaćeno a ova pekara, siguran sam u to ima budućnost. Njena vrijednost je procijenjena na oko 3,6 miliona eura“ tvrdi Ćipranić koji ne želi da bude dio te budućnosti.

Što se tiče odluke Vlade Srbije da zabrani izvoz pšenice i brašna Ćipranić je kazao da je to već ranije najavljeno i da je greška Crne Gore da nemaju rezerve najosnovnijih namirnica poput brašna i ulja.

Radnici okupljeni ispred kapije gradske pekare bili su izrevoltirani kako njenim zatvaranjem tako i načinom na koji su o tome obaviješteni.

Što se tiče odluke Vlade Srbije da zabrani izvoz pšenice i brašna Ćipranić je kazao da je to već ranije najavljeno i da je greška Crne Gore da nemaju rezerve najosnovnijih namirnica poput brašna i ulja.

„Teško se i ovako živi a kako će se tek sada živjeti, ne znam. Teško je sve ovo gledati. Radio sam do tri i sledeći dan mi stiže obavijest da se firma zatvara. To mi nije ni na kraj pameti bilo jer smo radili kao da svaki dan primamo platu, a ne duguju nam 11 plata“ kazao je Novak Nenezić koji u pekari radi 13 godina.

Andrija Pedović kaže da je nakon 40 godina doživio da ga stražar obavijesti da više ne radi, a odmoru se ne raduje iako ga nije koristio ni prošle godine.

„Uniprom“ snabdijeva oko 70 odsto tržišta u gradu

Iz „Uniproma“ koji trenutno snabdijeva oko 70 odsto tržišta u Nikšiću, kazali su da se nadaju da će nikšićki mlin uspjeti da nabavi brašno a oni zadovolje tržište i kupce ne ostave bez hljeba.

„Činjenica je da trenutno poslujemo u teškim okolnostima, a sada se javio i dodatni problem nabavka sirovima za proizvodnju. Nijesmo ni do sada raspolagali sa nekim zalihama da smo ih stvarali, ali se nadamo, imajući u vidu činjenicu da imamo uspješnu saradnju sa nikšičkim Mlinom koji je naš glavni dobavljač brašna, da će se iznaći način da se obezbijedi sirovina za kontinuiranu proizvodnju svih pekara u Crnoj Gori. Imamo povećanu tražnju za hljebom i onoliko koliko bude u našoj moći trudićemo se da obezbijedimo količine hljeba koje možemo da isporučimo i sa aspekta sirovina i otpreme“ kazao je Slavko Popović, direktor prodaje „Uniproma“.

„Uniprom“ oko 90 odsto brašna nabavlja od nikšićkog mlina, koji je zajedno sa Montemlinom potvrdio kupovinu 6.000 tona pšenice iz Francuske.

„Uniprom“ oko 90 odsto brašna nabavlja od nikšićkog mlina, koji je zajedno sa Montemlinom potvrdio kupovinu 6.000 tona pšenice iz Francuske.

„Ako se nema sirovina podrazumijeva se da se ne može obezbijediti proizvodnja. Nadamo se da će naši dobavljači naći način da obezbijede sirovinu za potrebe svih pekara, jer ako oni ne budu uspjeli u tome odraziće se i na pekare, a time i na stanovnike“ kazao je Popović.

Galerija

Bonus video: