Monstat: Cijene robe i usluga veće 1 odsto u odnosu na januar

U februaru su porasle cijene zdravstva 2,6 odsto, prevoza 2,4 odsto, hrane i bezalkoholnih pića 1,5 odsto.
70 pregleda 0 komentar(a)
Potrošačka korpa, Foto: Luka Zeković
Potrošačka korpa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.03.2011. 18:51h

Statističari su u februaru registrovali rast cijena na malo i pad industrijske proizvodnje na mjesečnom nivou, javlja MINA. Iz Monstata su saopštili da su cijene robe i usluga, koje se koriste za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru porasle jedan odsto u odnosu na januar.

Potrošačke cijene u februaru su u poređenju sa istim periodom prošle godine porasle dva odsto, dok su u odnosu na decembar skočile 1,2 odsto.

U februaru su porasle cijene zdravstva 2,6 odsto, prevoza 2,4 odsto, hrane i bezalkoholnih pića 1,5 odsto, alkoholnih pića i duvana 0,5 odsto i stanovanja 0,2 odsto. Cijene kulture i rekreacije pale su 0,6 odsto, pokućstva i opreme za kuću 0,1 odsto, a odjeće i obuće i ostalih dobara i usluga po 0,2 odsto.

Nepromijenjene su ostale cijene komunikacija, obrazovanja, restorana i hotela.

U kategoriji zdravstva poskupili su farmaceutski i ostali medicinski proizvodi dva odsto, odnosno 2,6 odsto, a vanbolnične usluge 4,4 odsto. U grupi prevoza porasle su cijene prevoznih usluga 3,1 odsto, a goriva i maziva 2,9 odsto.

U kategoriji hrane i bezalkoholnih pića poskupilo je povrće 7,4 odsto, šećer, med i pekmez 2,4 odsto, bezalkoholna pića 1,3 odsto, ulje i mast, kao i ostali prehrambeni proizvodi po jedan odsto, mlijeko, sir i jaja 0,9 odsto, hljeb i žitarice 0,7 odsto, a meso i voće po 0,3 odsto.

Odjeća je pojeftinila 0,2 odsto, a obuća 0,1 odsto, dok su u kategoriji ostalih dobara i usluga pale cijene ostalih usluga 2,4 odsto

U grupi alkoholnih pića i duvana porasle su cijene piva 1,6 odsto, žestokih pića 1,3 odsto i vina 0,5 odsto. U kategoriji stanovanja poskupili su materijal za popravku stambenih jedinica 7,2 odsto i plina 0,7 odsto.

U grupi kultura i rekreacija pale su cijene rekreacijskih i kulturnih usluga 1,7 odsto, novina, časopisa i papirne konfekcije 0,9 odsto, a audio vizuelne i fotografske opreme 0,6 odsto.

“Sektorski posmatrano u februaru je u odnosu na isti period prošle godine rasli sektori vađenje ruda i kamena 16,1 odsto"

U kategoriji pokućstvo i opreme za kuću pojeftinili su alati i oprema za kuću 2,4 odsto, namještaj 0,5 odsto, ostala potrošačka dobra 0,3 odsto i stakleno i stono posuđe 0,2 odsto.

Odjeća je pojeftinila 0,2 odsto, a obuća 0,1 odsto, dok su u kategoriji ostalih dobara i usluga pale cijene ostalih usluga 2,4 odsto, osiguranja vozila 2,1 odsto, ličnih predmeta 1,1 odsto, a usluga za ličnu njegu 0,1 odsto.

Industrijska proizvodnja u februaru je u odnosu na januar bila 5,3 odsto manja, dok je u poređenju sa prosječnom jednosmjesečnom iz prošle godine oslabila 0,1 odsto. Industrijska proizvodnja je u odnosu na isti prošlogodišnji period porasla pet odsto.

“Sektorski posmatrano u februaru je u odnosu na isti period prošle godine rasli sektori vađenje ruda i kamena 16,1 odsto i prerađivačke industrije 26,5 odsto. Sektor proizvodnja električne energije, gasa i vode zabilježio je pad od 9,3 odsto”, naveli su iz Monstata.

Bonus video: