Brkoviću potrebna mjenica od 10 miliona

Vektra je trebalo do ove godine da investira 64 miliona eura u HTP Boka, ali potrošeno je svega pet miliona, a iz kompanije tvrde da su naslijeđeni problemi, imovinski sporovi...
73 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Brković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.03.2011. 09:16h

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte prihvatio je predlog aneksa ugovora za hotelsko-turističko preduzeće Boka, kojim se kompaniji Vektra Montenegro odobravaju nove tri godine da ispuni investicioni program. Njime se definišu i garancije za izvršenje obaveza.

I pored dileme pojedinih članova vladinog tijela da li je odgovarajuća garancija za investicije od 64 miliona eura u HTP Boka hipoteka na imovinu Vektre na Žabljaku i u Kolašinu vrijednosti oko 2,5 miliona eura, ostalo je da je prihvatljiva i takva umjesto očekivane bankarske garancije.

Vektra je trebalo do ove godine da investira 64 miliona eura u HTP Boka, ali potrošeno je svega pet miliona, a iz kompanije tvrde da su naslijeđeni problemi, imovinski sporovi i procedura do dozvola za gradnju usporili investicije

“Vijestima” je potvrđeno da je na sjednici bilo pitanja o mogućnosti prihvatanja imovinske garancije i koliko je to uopšte dobar dokaz za izvršenje obaveza, a iz Ministarstva održivog razvoja i turizma je odgovoreno da bi veća šteta bila raskinuti ugovor i ne dati još jednu šansu investitoru.

Za Ministarstvo, koje je predložilo aneks ugovora sa Vektrom, nije sporno što nije dostavljena bankarska garancija.

Vektra je trebalo do ove godine da investira 64 miliona eura u HTP Boka, ali potrošeno je svega pet miliona, a iz kompanije tvrde da su naslijeđeni problemi, imovinski sporovi i procedura do dozvola za gradnju usporili investicije.

Realizacija novog investicionog programa za svaki hotel pojedinačno će otpočeti danom usvajanja urbanističkog projekta za taj objekat

Do izgradnje hotela Tamaris i Igalo i rekonstrukcije hotela Plaža, zalog Vektre u korist vlade čine livade i šuma na Drijenku ukupne površine 38.036 kvadratnih metara, kao i zemljište i poslovni prostori na Žabljaku.

Kompaniji je 2007. dodijeljena koncesija za eksploataciju izvorišta Drijenak i ta parcela je morala biti izostavljena iz imovinske garancije za HTP Boka.

Predsjednik Odbora direktora Vektra Boke Milić Popović tvrdi da je to ispoštovano, pošto je taj taj dio zemljišta na Drijenku inače u privatnom vlasništvu. Prema katastarskim podacima, parcela povezana sa izvorištem nije u vlasništvu Vektre, čiji je vlasnik Dragan Brković jedan od najzaduženijih Crnogoraca.

Vlasnik Vektre bio u vladi

Vlasnik Vektre Dragan Brković je bio u zgradi vlade, dok se čekalo da počne sjednica Savjeta za privatizaciju, na kojoj se odlučivalo hoće li mu biti odobreni novi rokovi za investicije u HTP Boka. Iz vlade tvrde da nije imao sastanak sa nekim od članova izvršne vlasti i da ih je “začudilo Brkovićevo pojavljivanje”. Sekretar Savjeta Aleksandar Tičić rekao je “Vijestima” da ga iz tog vladinog tijela nijesu pozvali, pošto to i nije moguće.

"Nijesmo počeli dok nije otišao. Sjednici samo mogu prisustvovati predstavnici Savjeta, a nikako investitori", saglasan je Tičić.

Milića Popovića iz Vektre je naljutilo interesovanje “Vijesti” zašto je Brković bio u zgradi vlade. On tvrdi da se samo odazvao pozivu pomoćnika ministra Nebojše Popovića i da je “procijenio da ne treba da prisustvuje sjednici pošto je dao pismenu saglasnost na predlog aneksa”.

Popović iz Ministarstva to negira, ističući da nije pozivao predstavnike Vektre, jedino ako oni nijesu tako shvatili informaciju da će biti održana sjednica Savjeta.

Rumini bez Montekarga, novi tenderi za Valdanos i Igalo

Savjet je odlučio da prekine pregovore za prodaju Montekarga rumunskom konzorcijumu Grampet.

Skoro godinu od zatvaranja tendera, zaključeno je da se sa ponuđačem ne mogu usaglasiti kupoprodajni ugovor za preduzeće koje se nastalo podijelom bivše Željeznice Crne a bavi se teretnim transportom.

Zadužene su i nadležne komisije da do kraja aprila raspišu novi tender za dugoročni zakup Valdanosa i za Institut Igalo kroz model javno-privatnog partnerstva, nakon propalih tendera za prodaju hercegnovskog zdravstvenog centra.

Bonus video: