Kostić: Rast cijena goriva je očekivan, ali je vrlo nepovoljan

Imajući u vidu procjene o trajanju naftnih rezervi u svijetu, trend rasta će, kako je objasnio, vjerovatno biti dugoročan sa kratkoročnim oscilacijama
0 komentar(a)
gorivo, Foto: Shutterstock.com
gorivo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.03.2011. 11:34h

Rast cijena goriva u Crnoj Gori nije neočekivan, ali je vrlo nepovoljan za životni standard građana i počinje da čini platformu za buduća poskupljenja ostalih proizvoda i usluga, ocijenio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

On je agenciji Mina-business kazao da na rast cijena utiče više faktora, posebno trenutna situacija u bliskoistočnim i afričkim zemljama.

“Cijene ne tržištu nafte su pod sve većim uticajem brzorastuće tražnje iz Kine i Indije, gdje je potrošnja, prema nekim procjenama, u posljednjih 30 godina učetvorostručena i ima tendenciju daljeg rasta”, rekao je Kostić.

Imajući u vidu procjene o trajanju naftnih rezervi u svijetu, trend rasta će, kako je objasnio, vjerovatno biti dugoročan sa kratkoročnim oscilacijama.

Gorivo je od danas skuplje tri do sedam centi i pored činjenice da je barel nafte na međunarodnim tržištima daleko niži nego što je bio 2008, kada je iznosio rekordnih 140 USD i kada je gorivo u Crnoj Gori koštalo 1,31, odnosno 1,28 eura.

Razlog za ta poskupljenja Kostić vidi u metodologiji o formiranju maksimalnih cijena.

“Metodologija je na snazi kao dio privatizacionog ugovora Jugopetrola i, u skladu sa njom, na formiranje maloprodajne cijene goriva utiče i cijena na međunarodnom tržištu kao i odnos eura i dolara. Ovo usklađivanje se obavlja svakog drugog ponedjeljka, pa je samim tim trenutno moguće i ovakvo kretanje”, kazao je Kostić.

Bonus video: