Bivše radnice Duvankomerca: Ni u penziju ni na biro

Okupljene radnice nijesu krile nezadovoljstvo najavom da bi za njih 40-tak koje stiču pravo na penziju trebalo da se poveže radni staž uplatom doprinosa na minimalnu zaradu od 55 eura.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2011. 19:43h

Par stotina bivših radnica Duvankomerca okupile su se oko 11 časova u sjedištu te firme u glavnom gradu, kako bi izrazile protest zbog činjenice što Vlada nije ispunila obećanje i do 1. novembra prošle godine im povezala radni staž. Zbog toga njih 40-tak još ne može steći pravo na penziju, a preostalih 360 bivših radnika pravo na isplatu adekvatne mjesečne nadoknade iz Zavoda za zapošljavanje.

To je razlog zbog kojeg su bivše radnice iz Podgorice i Nikšića prodajne mreže Duvanskog kombinata zaprijetilie organizacijom novog štrajka glađu ukoliko se, u narednih 15 dana, ne riješi njihov problem.

Prošlogodišnji štrajk glađu okončan je 19. februara, a protokol čije odredbe na kraju nijesu u potpunosti ispunjene ispred Vlade su potpisali bivši ministri ekonomije i poljoprivrede Branko Vujović i Milutin Simović.

"Nije ispunjena obaveza bivših ministara koji su potpisali protokol i radnicima isplaćene obaveze po osnovu doprinosa. Stala je prodaja imovine Duvankomerca, tako da nam je isplaćeno svega oko 40 odsto pripadajuće otpremnine. Radnici su ostali tako bez ikakvih primanja i novčane naknade sa Biroa rada", rekao je “Vijestima” Dejan Bojović, ovlašćeni predstavnik bivših radnika.

Okupljene radnice nijesu krile nezadovoljstvo najavom da bi za njih 40-tak koje stiču pravo na penziju trebalo da se poveže radni staž uplatom doprinosa na minimalnu zaradu od 55 eura.

"Ne slažem se da mi uplaćuju naknade na iznos od 55 eura, već na 205 eura koliko mi je bila plata. Izgubila sam socijalni program, a sad i da izgubim pravo na penziju nema šansi. Neću da gubim više i hoću da mi se uplati penzijski staž na 205 eura.

Neću da budem ponižena i sa te strane, jer sam ovdje radila 37 godina. Tužiću svakoga zbog toga, a počeću od vas do direktora i ministara koji sebi mogu da obezbijede sve", poručila je Mileva Gačević, bivša radnica Duvankomerca iz Nikšića, obraćajući se svojim kolegama koji sada pomažu upravniku u stečajnom postupku koji traje.

Prvobitno je bilo najavljeno da se do kraja ove sedmice poveže radni staž za penzionere Duvankomerca, ali kako se oni ne slažu sa osnovicom zarade na koju će biti uplaćeni doprinosi, rješenje će zajedno sa predstavnicima Vlade pokušati da nađu u naredne dvije sedmice.

Bonus video: