Bivši građevinci "Radnika" najavili blokadu radova i štrajk glađu

“Nijesmo toliko zahtjevni, samo tražimo da nam se ostvari ono što nijesmo dobili od 1992. godine, kada je u firmi uveden stečaj", kaže Čabarkapa.
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2011. 18:19h

Stotinak bivših radnika GRO “Radnik“ okupili su se ispred Opštine, a zatim protestovali na trasi zaobilaznice koja prolazi kroz imovinu njihove firme.

Predsjednik Odbora radnika, Svetozar Čabarkapa, poručio je da je njihovo okupljanje na trasi zaobilaznice posljednje upozorenje nadležnima, te da će od naredne sedmice preduzeti radikalnije mjere zbog neostvarenih prava iz radnog odnosa.

Čabarkapa je prenio kolegama da je razgovarao telefonom sa gradonačelnikom Aleksandrom Žurićem, koji je, kako je prenio, obećao skoriji sastanak se Odborom radnika radi nalaženja rješenja za njihove zahtjeve.

“Nijesmo toliko zahtjevni, samo tražimo da nam se ostvari ono što nijesmo dobili od 1992. godine, kada je u firmi uveden stečaj, a 1.300 zaposlenih završilo na Birou rada. Pozivamo javnog tužioca da konačno počne da radi svoj posao i pozove na odgovornost stečajnog upravnika i šefa gradnje koji su sahranili firmu.

Zato joj minutom ćutanja odajemo dužno poštovanje”, kazao je Čabarkapa.

"Izađite iz prostorija ili vas izbacujemo"

On je poručio da traže da im se definišu akcije koje su im uskraćene podjelom jedinstvene firme na segmente.

Ukoliko nam ne izađu u susret, potpuno ćemo blokirati radove na zaobilaznici, uvesti neprekidno dežurstvo, a u krajnjem slučaju stupićemo i u štrajk glađu

"Tražimo i isplatu 24 zarade, povezivanje radnog staža za čitavo vrijeme provedeno na Birou rada, da bi ostvarili pravo na penziju. Invalidi treba da dobiju adekvatan status, kao i njihove kolege širom Crne Gore i da nam se obezbijedi adekvatan socijalni program.

Nemamo šta da izgubimo i poručujemo onima koji koriste naše prostorije da se do naredne sedmice isele kako ih ne bi prinudno izbacivali. Ukoliko nam ne izađu u susret, potpuno ćemo blokirati radove na zaobilaznici, uvesti neprekidno dežurstvo, a u krajnjem slučaju stupićemo i u štrajk glađu, jer je naša sudbina odavno zapečaćena”, poručio je Čabarkapa.

Nadoknada od tri solidna sendviča

Građevincima se pridružilo i 40-tak bivših radnica fabrike obuće „Mladost“ koje su karijeru završile na Birou rada, kao i iz još nekih kolektiva.

Branislava Mrdak poručila je nadležnima da bi humanije bilo otvoriti narodnu kuhinju za sirotinju, nego što plaćaju mobilne telefone poslanicima koji se zalažu samo za svoj interes

Bivša radnica “Mladosti” Milica Pavlović pokazala je rješenje u kojem piše da ima pravo na novčanu nadoknadu od 60 odsto od minimalne cijene rada.

"To treba da iznosi oko 90 eura, a nikako 33 koliko ja i moje koleginice primamo kao nadoknadu. To je zaista mizeran iznos kad se uzme u obzir da je potrošačka korpa sa neophodnim artiklima 740 eura. Za našu nadoknadu mogu se kupiti tri solidna sendviča", kazala je Pavlović.

Njena koleginica Branislava Mrdak poručila je nadležnima da bi humanije bilo otvoriti narodnu kuhinju za sirotinju, nego što plaćaju mobilne telefone poslanicima koji se zalažu samo za svoj interes, a ne vide koliko je naroda na ivici egzistencije.

Odbor građevinaca je za ponedjeljak najavio novo okupljanje na trasi zaobilaznice.

Bonus video: