Krivokapić: Pogriješili smo u privatizaciji KAP-a i Željezare

Crna Gora nije dobila dobre strateške partnere tamo gdje je najvažnije: Kombinatu aluminijuma i Željezari i to je greška koju ova vlast treba da prizna, ocijenio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2011. 20:37h

„To nije dobro ni sa KAP-om ni sa Željezarom. Ja pamtim cifru od 74 miliona eura duga koliko smo oslobodili Željezaru kada smo je privatizovali prvi put, a sada ima 132 miliona. Znači, državna Željezara je bila bolja nego ova sad“, kazao je Krivokapić u intervjuu za Televiziju Crne Gore.

On je ocijenio da mnogi elementi pokazuju da u strateškim investicijama nijesmo dobili dobre strateške partnere „iako je za mnoge od njih trebalo imati vjere, na prvi pogled, kao za najjaču aluminijsku kompaniju“.

„SDP-u je i tada bilo jasno da to nije bio pravi put i mi imamo moralno pravo da to sad i kažemo. Ostajemo pri konceptu očuvanja nacionalnih resursa tamo gdje postoji prirodna renta i monopol“, kazao je Krivokapić.

Vlada Crne Gore u kojoj je bio i SDP, partija predsjednika Skupštine, u proteklih deset godina prodala je većinske pakete akcija u najvećim privrednim društvima, počev od Kombinata aluminijuma, Željezare, ali i Telekoma i Jugopetrola, kompanije sa prirodnim monopolima.

Tenderska komisija za Elektroprivredu, na čijem je čelu bio potpredsjednik Vlade, ali i SDP-a, 2009. godine dokapitalizovala je državnu elektroenergetsku kompaniju i dozvolila da italijanska kompanija A2A preuzme menadžment. Osim toga, Italijani će za tri i po godine biti u prilici da se domognu i većinskog paketa akcija u EPCG.

Bonus video: