Željezara: Štajk na snazi, protesti odloženi

Ovoga puta radničko okupljanje počelo je bez uobičajenih partizanskih pjesama, ode Če Gevari, himne. Samo muk, jer rekoše to je ono što trenutno karakteriše stanje u Željezari.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2011. 13:19h

Radnici Željezare, Radventa i Tehnostila koji štrajkuju od 1.marta dobiće u petak pomoć od Sindikata Željezare koja će biti u visini novembarske zarade, a ukoliko pregovori sa Vladom budu da li rezultate do kraja marta biće isplaćena pomoć u visini decembarske zarade.

Štrajk će i dalje biti na snazi, a eventualni protesti su odloženi.

„Slijede pregovori sa Vladom oko socijalnog programa. Bila bi greška da ih prekinemo i sada izađemo na ulicu. Za petnaestak dana biće sve završeno i znaćemo na čemu smo i šta ćemo raditi. Sa predstavnicima Vlade pregovarao sam juče i prekjuče. Imali smo maratonske sastanke i vrtjeli se u krug. Oni hoće da daju što manje para a mi da izvučemo što više za socijalni program“ kazao je radnicima okupljenim na radničkom trgu predsjednik Sindikata Željezare Janko Vučinić.

Ovoga puta radničko okupljanje počelo je bez uobičajenih partizanskih pjesama, ode Če Gevari, himne. Samo muk, jer rekoše to je ono što trenutno karakteriše stanje u Željezari. Samo su se čuli zvuci radničke sirene.

Vučinić je ponovio da Sindikat od Vlade traži povoljnije uslove za penzionisanje i beneficirani radni staž kakav su dobili rudari, kao i mogućnost da bolesni radnici odu u invalidsku penziju. Takođe traže da veće otpremnine dobiju radnici koji ne bi mogli regulisati penziju a zbog godina života teško da bi se mogli zaposliti.

On je radnicima kazao da će zahtjev za naplatu dugovanja od MNSS-a prema Privrednom sudu ići samo ukoliko sa Vladom postignu dogovor oko socijalnog programa i izmjene zakona o penzionisanju.

„Zahtjevom prema Privrednom sudu samo ispravljamo grešku onih koji su potpisali nakaradni privatizacioni ugovor. Na to ćemo se odlučiti samo ako postignemo čvrst dogovor sa onima koji su pogriješili i koji sada priznaju grešku ali nama nije ništa bolje od toga. Nećemo dopustiti da bilo koji radnik izvisi i da ga stečajni upravnik pozove i kaže mu da ne može ući u fabriku. Ako ne postignemo dogovor svi potpisi će završiti u korpu za smeće a mi ćemo tražiti drugo rješenje. Može Leslav Kvasik da se šetka koliko hoće ali on sa radnicima Željezare nema više šta da pregovara. Raskidaćemo ugovor na najbeznolniji način za radnike Željezare“ poručio je predsjednik sindikata nikšićkih metalurga uz odobravanje radnika.

Bonus video: