Predstavljeno novo osiguravajuće društvo: Viner štediše

Za doživljenje osiguranja dobija se jedna osigurana suma i dobit, za smrt jedna osigurana suma u slučaju bolesti, i dvije sume u ako je u pitanju nesretni slučaj
225 pregleda 0 komentar(a)
penzioneri, Foto: Luka Zeković
penzioneri, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.03.2011. 13:22h

Cilj osiguravajuće kuće Viner štediše koja će pružati usluge životnog osiguranja je da do kraja godine bude među prvih pet osiguravajućih kuća po iznosu fakturisane premije, a u naredne tri godine među prve tri, saopšteno je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljeno novo osiguravajuće društvo.

To društvo je dozvolu za rad od Agencije za nadzor osiguranja dobilo u septembru 2010. godine. Viner štediše je članica Viena insjurens grupe sa sjedištem u Beču koja ima tradiciju dugu 185 godina.

"Kompanija je osnovana kao grin fild investicija sa osnivačkim kapitalom od 800.000 eura i jasnom poslovnom politikom da dobit ostvarenu u Crnoj Gori tu investira. Naš dugoročni interes je razvoj domaće ekonomije kao uslova za jačanje standarda potencijalnih klijenata", kazao je izvršni direktor Viner štediše Ljubo Mitrović.

Viner štediše, prema riječima Mitrovića, za sada u ponudi ima dva programa životnog osiguranja: Klasik program i Futura program, koji predstavljaju kombinaciju dugoročne štednje i obezbjeđenja porodice uz dva osnovna rizika – doživljenje osiguranja i smrt.

"Za doživljenje osiguranja dobija se jedna osigurana suma i dobit, za smrt jedna osigurana suma u slučaju bolesti, i dvije sume u ako je u pitanju nesretni slučaj", kazao je Mitrović.

On je kazao da su njihovi ciljevi ponuda visokokvalitetnih proizvoda životnog osiguranja po evropskim standardima prilagođenih potrebama lokalnog tržišta, širenje porodajne mreže preko društava za zastupanje, prodaja osiguranja posredstvom banaka za koje ne postoje još uvijek pozitivni propis, prisustvo u svim većim gradovima Crne Gore...

Osigurati se mogu i lica do 75 godina

"Prednosti naše osiguravajuće kuće u odnosu na ostale je da osiguranik može imati najviše 75 godina života u odnosu na 65 što je kod ostalih, broj uključnih bolesti je više od 100, nastankom osuguranog slučaja u slučaju bolesti podrazumijeva se isplatu minimum dvije osigurane sume, fleksibilnost uključenja i isključenja dopunskog osiguranja u bilo kojem periodu, nastupanjem osiguranog slučaja teže bolesti ne prekida se osiguranje već se isplaćuje osigurana suma za težu boelst, a nastavlja se se osiguranjem, kao i cjenovna konkurentnost", kazao je Mitrović.

Saradnja sa Erste bankom

Predsjednik odbora direktora Viner štediše i član proširenog komiteta Viena insjurens grupe Rudolf Ertl je kazao da namjeravaju da budu u Crnoj Gori vodeća kompanija na polju životnog osiguranja i da ovdje vide potencijal naročito zbog toga što država ide ka EU.

"Namjeravamo da poslujemo sa Erste bankom koja je ovdje snažan igrač i moramo pronaći neki model za saradnju, iako još uvijek nije propisana mogućnost bankom osiguranja", rekao je Ertl.

50 kompanija u 24 zemlje

Viena insjurens grupa posluje u 24 zemlje u kojima ima 50 kompanija i u većini zemalja je, prema riječima Ertla, na vodećim pozicijama.

"U Austriji smo prvi i clj nam je da zadržimo tu poziciju. Imamo stabilan finansijski rejting A, a akcije nam se kotiraju na berzama u Beču i Pragu. Prema premliminarnim podacima u 2010. godini, iako smo bili pogođeni krizom, imali smo 8,7 milijardi eura vrijednu premiju koja je uvećana za šest odsto, dok je dobit bila 505 miliona eura", kazao je Ertl.

Član izvršnog odbora Viner štediše Ljubica Vujačić najavila je da će se do kraja godine dokapitalizovati sa 850.000 eura i da će novac namjeravaju da ulazu u depozite i državne hartije od vrijednosti.

"Ulagaćemo sredsta konzervativno u sigurne plasmane", kazala je Vujačić.

Bonus video: