Željezarci sjutra donose odluku o radikalizaciji protesta

Radnici štrajkuju na svojim radnim mjestima uz održavanje procesa minimuma rada kako ne bi došlo do havarije postrojenja ili ugrožavanja ljudskih života.
0 komentar(a)
Štrajk Željezara, Foto: Ivan Banović
Štrajk Željezara, Foto: Ivan Banović
Ažurirano: 03.03.2011. 15:48h

Sjutra u podne Sindikat Željezare saopštiće zaposlenima da li je došlo do kakvih promjena što se tiče rješavanja situacije u tom preduzeću, kao i u Radventu i Tehnostilu.

Predsjednik Sindikata Janko Vučinić nije htio da daje nikakve izjave želeći da radnici sve što treba da saznaju čuju od njega, a ne preko medija.

Zaposleni u Željezari, Radventu i Tehnostilu, u utorak, 1.marta, počeli su sa generalnim štrajkom tražeći isplatu zaostalih plata, regresa, dugovanja iz 2008.godine na ime stambenih potreba, isplatu dugovanja radnicima koji su ljetos prilikom ugradnje nove peći obavljali dodatne poslove, kao i pokretanje proizvodnje.

Poručili su da ukoliko vlasnik, firma MNSS koja je vlasnik i firme Radvent gdje radi 180 radnika, nije u stanju da ispuni zahtjeve zaposlenih i Sindikata, onda ne preostaje ništa drugo nego da se raskine ugovor, a Vlada pomogne da Željezara prebrodi, kako kažu, najveću krizu od njenog osnivanja. Polovična rješenja, kako su poručili, više ne prihvataju.

Ugovor se, kako je u utorak radnicima predočio Vučinić, može raskinuti na dva načina – preko međunarodnog arbitražnog suda, što zaposlenima ne odgovara jer postupak predugo traje, ili potraživanjem dugovanja preko Privrednog suda što bi podrazumijevalo uvođenje reorganizovanog stečaja koji bi za radnike bio prihvatljiv ukoliko bi svi zaposleni ostali da rade, Vlada preuzela rješavanje socijalnog programa, a radnici izmjenom Zakona o penzionisanju i beneficiranim stažom stekli uslov da se penzionišu.

Prihvatljiv socijalni program poslodavca, ali ne i Vlade

Vučinić je kazao da bi onda Željezara imala perspektivu, ali ne i ukoliko socijalni program ne zaživi a u fabrici ostane isti broj zaposlenih.

"Za nas je prihvatljiv socijalni program koji je predložio poslodavac i koji iznosi 17.000 eura prosječno, ali za koji poslodavac nema novca. Međutim, ne odgovara nam socijalni program Vlade koji podrazumijeva oko 13.000 eura u prosjeku po radniku. Ako se sa Vladom ne dogovorimo oko socijalnog programa kojim bi se radnici Željezare, posebno oni koji su pri kraju radnog vijeka, zbrinuli na pravi način, ne preostaje nam ništa drugo nego ulični protesti pa neka se zakotrlja ispred zamajca" poručio je na zboru Vučinić.

Radnici štrajkuju na svojim radnim mjestima uz održavanje procesa minimuma rada kako ne bi došlo do havarije postrojenja ili ugrožavanja ljudskih života, dok je IO Sindikata u stalnom zasjedanju u velikoj sali u upravnoj zgradi.

Bonus video: