Ne garantuju da struja za domaćinstva neće poskupjeti

Kotri je rekao da "može da kaže i da će domaćinstvima i ove godine biti vrlo stabilne cijene", ali i naglasio da će biti izjednačene sa malom privredom.
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2011. 14:58h

Predstavnici Regulatorne agencije za energetiku (RAE) procijenili su da će struja za mala i srednja preduzeća pojeftiniti od aprila do 30 odsto, ali ne garantuju da do poskupljenja za domaćinstva neće doći.

Kotri je rekao da "može da kaže i da će domaćinstvima i ove godine biti vrlo stabilne cijene", ali i naglasio da će biti izjednačene sa malom privredom.

"Naše su procjene da će za domaćinstva ta promjena biti minimalna, a za ostale potrošače sa istog napona, koji plaćaju skuplju struju, pojeftiniće do 30 odsto. Ne mogu vam reći da će poskupjeti ili pojeftiniji za jedan odsto, jer onda bih vam rekao cijenu, a to treba da predloži javni snabdjevač" saopštio je Kotri na konferenciji za novinare gdje je odredio da se može postaviti po jedno pitanje, a uporiniji su dobili šansu "za još jedno".

Kotri je rekao da "može da kaže i da će domaćinstvima i ove godine biti vrlo stabilne cijene", ali i naglasio da će biti izjednačene sa malom privredom.

U istoj grupi sa građanima su mala i srednja preduzeća, škole, bolnice, pekare, mljekare, uslužne djelatnosti i sa sadašnjih 10,7 i 10,9 centi cijena im može biti spuštena do oko 7,4 i 7,6 centi po kilovat-satu. Da bi se sa tom cijenom "sudarila" ona koju plaćaju domaćinstva, morala bi biti spuštena ili povećana oko tri procenta.

Potrošači se oslobađaju plaćanja komercijalnih gubitaka

RAE je odobrio Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) i Elektroprenosu (CGES) da naplate 220,3 miliona eura prihoda preko cijena električne energije od narednog mjeseca do aprila iduće godine.

Odluke o dozvoljenim prihodima će dostaviti EPCG, koja treba da utvrdi tabele sa cijenama za sve potrošače, nakon čega RAE provjerava da li su pravilno izračunali. Konačnu odluku o cijenama usvaja regulator, a trebalo bi da sa taj postupak završi do sredine marta.

RAE je "brzinski" izračunao da su energetska preduzeća tražila 79 odsto poskupljenje za građane, čime je šokirana javnost, a sada neće da projektuju koliko pomjeranje mogu očekivati po prihodu koji su sami odredili za izračunavanje cijena.

Zamjenik direktora Agencije Pero Vučković je saopštio da ostaju pri računici da može doći do promjene "minus-plus tri odsto", ali isto se ogradio sa "ne držite me za riječ ako bude odstupanja".

Računi od aprila neće biti opterećeni komercijalnim gubicima koji sadrže "nečiju" krađu energije, greške u očitavanju potrošnje...

Ali je istovremeno odlučila da buduće cijene optereti većim povratom na investicije, skupljom strujom iz domaćih izvora od dosadašnje i povećanjem naknada za korišćenje distributivne i neznatno prenosne mreže.

Time su ostavili su prostor da EPCG predloži da struja za građane poskupi i do deset odsto, odnosno više od pominjana tri procenata.

Računi od aprila neće biti opterećeni komercijalnim gubicima koji sadrže "nečiju" krađu energije, greške u očitavanju potrošnje... ali RAE nije ispoštovao ocjenu Ustavnog suda da se nijedan trošak po osnovu gubitaka u energetskim mrežama ne smije direktno prelivati na potrošače.

RAE je odllučila da "ispoštuje" odluku najveće sudske instance tako što će računi i dalje sadržati tehničke gubitke, što cijene opterećuje sa nešto ispod 12 miliona.

Bonus video: