Merkator u prošloj godini prihodovao 53 miliona

Merkator je za preuzimanje 76 poslovnih jedinica Panto marketa i Plus komerca širom Crne Gore prošlog ljeta izdvojio 30 miliona eura.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2011. 13:06h

Prihod trgovačke kompanije Merkator Crna Gora u 2010. iznosio je 53,1 milion, što je 174,3 odsto više nego godinu ranije, saopštila je članica Uprave Grupe Merkator za jugoistočnu Evropu Stanka Čurović.

Ona je, na redovnoj godišnjoj konferenciji za medije u Ljuljani, podsjetila da je Merkator u Crnoj Gori u prošloj godini preuzeo trgovine Panto Marketa i Plus komerca, što mu je obezbijedilo lidersku poziciju na crnogorskom tržištu.

"Akvizicija Panto marketa i Plus komerca uticala je na prihode Merkatora od trećeg kvartala" precizirala je Čurović.

Merkator je za preuzimanje 76 poslovnih jedinica Panto marketa i Plus komerca širom Crne Gore prošlog ljeta izdvojio 30 miliona eura. Slovenački trgovac je tom akvizicijom postao i najveći crnogorski poslodavac, sa preko 1,4 hiljade radnika.

Prihod crnogorskog Merkatora 0,7 odsto

Iako značajan za crnogorske prilike, prihod crnogorskog Merkatora u ukupnim prihodima Merkator Grupe, koji posluje na sedam tržišta u regionu, čini svega 0,7 odsto.

"Grupa Merkator je u 2010. godini ostvarila 2,78 milijardi eura prihoda od prodaje, što je u odnosu na 2009. Rast od 5,2 odsto rasta" saopštio je predsjednik Uprave Merkatora Žiga Debeljak.

On je dodao da su prihodi bili veči 6,9 odsto, ako se uzmu u obzir promjene u kursu, prije svega zbog pada vrijednosti srbijanskog dinara tokom prošle godine.

U Merkatoru su, prema riječima Debeljaka, zadovoljni postignutim rezultatima, imajući u vidu teški makroekonomski položaj u cijelom regionu i i pad kupovne moći na svim tržištima djelovanja.

Merkator uzvratio »udarac« Agrokoru

Debeljak nije htio da komentariše najavljenu "ofanzivu" hrvatskog Agrokora na akcije Grupe Merkator, navodeći da to nije u nadležnosti uprave, već akcionara.

Najveći akcionar Merkator Grupe je grupacija poslovnih banaka, sa 32 odsto udjela, a slijedi Pivovarna Laško, koja kontroliše 23 odsto akcija. Upravo je udio Laškog, prema izvještajima medija, na meti Agrokora, hrvatskog biznismena Ivice Todorića.

Slovenački mediji su proteklih dana opširno izvještavali o »neprijateljskom« preuzimanju akcija Merkatora od kompanije Ivice Todorića, da bi juče odjeknula vijest o "kontraudaru" slovenačkog trgovca.

Debeljak je danas i zvanično potvrdio da je u ime Uprave juče poslao »prijateljsko pismo« vlasnicima Agrokora, izražavajući spremnost da Merkator preuzme hrvatskog konkurenta.

U dopisu se ističe da bi Merkator mogao razmotriti mogućnost otkupa Agrokorovog maloprodajnog poslovanja u segmentu roba široke potrošnje, odnosno lanca trgovina Konzum.

" Za to smo zainteresirani jer je Agrokor nedavno najavio strateško restrukturiranje" navodi se u pismu koje su iz Uprave Merkatora Zagrebu poslali elektronskom i klasičnom poštom.

Agrokor bi se, nakon mogućeg priključenja Merkator grupi, usredsredio na proizvodnju, a matična kompanija na trgovačku djelatnost u cijelom regionu jugoistočne Evrope.

Slovenačka javnost žestoko se protivi ulasku hrvatskog trgovca u vlasničku strukturu Merkatora, jer smatraju da bi lokalni proizvođači hrane u tom slučaju izgubili jakog partnera i lojalnog distributora ne samo na tržištu Slovenije, već i šireg regiona.

Bonus video: