Delta prodala Maksi za skoro milijardu eura

Na osnovu ovog sporazuma, Delez će kupiti 100 odsto kapitala Delta maksi grupe za ukupno 932,5 miliona EUR, uključujući neto dugovanja od oko 300 miliona.
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2011. 09:38h

Međunarodni lanac maloprodajnih objekata iz Belgije, Delez grupa , postigla je sporazum o kupovini Delta maksija koja posjeduje oko 400 prodavnica u pet zemalja jugoistočne Evrope.

Na osnovu ovog sporazuma, Delez će kupiti 100 odsto kapitala Delta maksi grupe za ukupno 932,5 miliona EUR, uključujući neto dugovanja od oko 300 miliona.

"Rezultat ove transakcije, bez očekivanog pozitivnog sinergijskog efekta, jeste uvećan prihod od 0,67 do 0,69 puta, kao i rast poslovne dobiti prije plaćanja kamata, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA) 10,4 do 11 puta u ovoj godini. Od ove kupovine, uključujući troškove transakcije očekuje se da već u ovoj godini poraste dobit", navedeno je u saopštenju belgijske kompanije, a prenosi MINA.

Transakcija obuhvata vlasništvo u nekretninama nad više od polovine prodavnica u Srbiji i sedam distributivnih centara Delta maksi grupe.

Delez planira da od kraja 2013. godine ostvari neto godišnju sinergiju od više od 16 miliona EUR, što se posebno odnosi na unaprijeđen sistem nabavke, upravljanje zalihama i optimizovane sisteme i procese informacionih tehnologija i lanca nabavke.

Kupovina Delta maksi grupe ugovorena je na osnovu međusobno postignutih dogovora i zakonskih uslova, uključujući odobrenje nadležnih institucija u Srbiji, Bugarskoj, Crnoj Gori i Albaniji. Očekuje se da cijela transakcija bude završena u trećem kvartalu ove godine.

"Uz poslovanje u Grčkoj i Rumuniji, kupovina Delta maksi grupe svrstaće Delez među vodeće maloprodajne lance u jugoistočnoj Evropi. Od ove kupovine, uključujući troškove transakcije, očekuje se rast dobiti već od ove godine", kazali su u kompaniji.

Belgijska kompanija je u prošloj godini ostvarila prihod od 20,8 milijardi EUR. U 2009 grupa je imala neto dobit od 514 miliona EUR

Predsjednik i generalni direktor Delez grupe Pjer Olivije Bekers zadovoljan je transakcijom koja u potpunosti podržava ubrzani rast prometa njegove kompanije.

"Delta maksi grupa ima snažnu poziciju i ostvaruje veoma dinamičan rast u pet zemalja jugoistočne Evrope, regionu u kom je Delez do sada bio prisutna kroz trgovinske lance Alfa Beta u Grčkoj i Mega imidž u Rumuniji.

Predviđamo značajan rast prihoda i sinergijski efekat iz integracije ovih novih tržišta na naše poslovanje u Evropi" rekao je Bekers.

Jugoistoča Evropa perspektivna

Jugoistočna Evropa će, kako je dodao, i dalje biti veoma perspektivan region u pogledu ekonomskog rasta i kupovne moći potrošača, što pogoduje daljoj modernizaciji u oblasti maloprodaje.

"Ove godine ćemo biti u dobroj poziciji da iskoristimo te mogućnosti za razvoj i od poslovanja u sedam zemalja jugoistočne Evrope očekujemo ukupan prihod od oko 3,4 milijarde EUR koji će biti ostvareni u mreži sa više od 800 prodavnica. Ova transakcija predstavlja važan korak u uspostavljanju geografske ravnoteže našeg portfolija između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope i Azije“, naveo je Bekers.

Izvršni potpredsjednik Delez grupe i generalni direktor za jugoistočnu Evropu, Kostas Makjeras kazao je da izuzetno poštuje rezultate koje je Delta maksi ostvario u prethodnoj deceniji.

"To se posebno odnosi na snagu brendova Delta maksi grupe, nivo učinka i inovacija u prodavnicama, širinu maloprodajne mreže i talenat menadžerskih timova. Drago nam je što će se takvi stručni menadžerski timovi i zaposleni uskoro pridružiti Delez grupi" rekao je Makjeras.

On je poručio da milioni potrošača Delta maksija mogu da budu sigurni da će im i dalje biti pružana prvoklasna usluga kakvu su i do sada imali u svojim omiljenim radnjama.

"Pored toga, zadovljstvu kupaca će svakako doprinijeti ekspertiza naših kompanija u pogledu asortimana i robe", naveo je Makjeras.

Maksi u Srbiji ima 350 radnji

Delta maksi grupa, čije je sjedište u Beogradu, osnovana je 2000. godine. Posjeduje oko 450 maloprodajnih objekata u Srbiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Delta maksi u Srbiji ima oko 350 radnji, što ga čini sveprisutnim maloprodajnim lancem. I u ostale četiri zemlje Delta maksi zauzima značajne pozicije.

Procijenjeni godišnji prihodi Delta maksi grupe za ovu godinu iznose od 1,35 do 1,4 milijardi EUR, a EBITDA na 85 do 90 miliona EUR. Delta maksi zapošljava približno 15 hiljada ljudi na tržištima na kojima posluje.

Delez je međunarodni lanac maloprodajnih objekata koji je prisutan u šest zemalja na tri kontinenta. Na kraju prošle godine prodajna mreža Deleza obuhvatala je 2,8 hiljada prodavnica.

Belgijska kompanija je u prošloj godini ostvarila prihod od 20,8 milijardi EUR. U 2009 grupa je imala neto dobit od 514 miliona EUR.

Na kraju prošle godine Delez grupa je zapošljavala oko 137 hiljada ljudi. Belgisjka grupa je članica berze Juronekst /Euronext/ Brisel i Njujorške berze.

Galerija

Bonus video: