Lukšić: Više nikog nećemo oslobađati poreza

Lukšić je pitao Volineca da li će platiti dospjelu obavezu, ali su Rusi ostali nedorečeni jer već 7. ili 8. marta KAP-u dospijeva na naplatu nova rata od tri miliona eura.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2011. 08:27h

Predsjednik Vlade Igor Lukšić rekao je izvršnom direktoru En plus grupe Artemu Volinecu da više “ne računaju na novčanu pomoć države jer Crna Gora to nije u mogućnosti da obezbijedi, niti je to u skladu domaćim zakonodavstvom i preporukama Evropske unije”.

Premijer Lukšić nakon razgovora sa Volinecom o finansijskoj krizi u Kombinatu aluminijuma, uprkos više nego povoljnoj prodajnoj cijeni metala iznad 2.500 dolara po toni, potvrdio je “Vijestima” da je svojim sagovornicima sugerisao “da pokušaju da koriguju ugovor o prodaji aluminijuma kompaniji Glenkor”.

Izgubili su povjerenje Vlade

Glenkor, naime, godinama kupuje aluminijum iz KAP-a po cijenama nešto nižim od berzanskih.

Volinec, direktor En plusa, kompanije ruskog tajkuna Olega Deripaske koja upravlja KAP-om od kraja 2005., Lukšiću je tokom razgovora otvoreno saopštio da novčani tokovi (cash flow) Kombinatu aluminijuma (KAP) ne omogućavaju da blagovremeno plaća obaveze prema stranim kreditorima.

U izvorima bliskim En plus grupi, “Vijesti” saznaju da će Deripaskina kompanija tražiti uskoro od Vlade da produži već date garancije inostranim bankama i to za vremenski period za koji bi bankari eventualno relaksirali KAP plaćanja dijela kreditnih obaveza

"Menadžment KAP-a bio je nekompetentan kada je pripremio program restrukturiranja i što se tiče nas izgubio je povjerenje. To sam sagovornicima i saopštio, kao i da će morati mnogo da rade da bi ga povratili…", rekao je Lukšić.

"Više nikoga ne možemo oslobađati poreza i obezbjeđivati mu dodatne subvencije. Uradili smo što smo mogli i sada KAP zavisi od svojih povjerilaca. Ukoliko menadžment u komunikaciji sa bankama može da dođe do nekog rješenja mi ćemo razmisliti da li možemo izaći u susret jednom takvom zahtjevu, ali bez angažovanja sredstava države da bi se platile obaveze koje pristižu. Što prije treba naći rješenje jer ubrzo prispijevaju za naplatu značajnije obaveze KAP-a".

Krivlov odbio da plati

Ministar finansija Milorad Katnić najavio je prošle sedmice da će zbog nepoštovanja Ugovora o poravnanju, koji su Vlada i CEAC potpisali 16. novembra, država tražiti razrješenje predsjednika odbora direktora KAP-a i izvršnog direktora

Predsjednik uprave KAP-a Vjačeslav Krilov odbio je nedavno da plati nešto manje od 700.000 eura obaveza OTP banci, već je tu obavezu morala da preuzme Vlada zbog datih državnih garancija.

Lukšić je i juče pitao Volineca da li će platiti dospjelu obavezu, ali su Rusi ostali nedorečeni jer već 7. ili 8. marta KAP-u dospijeva na naplatu nova rata u iznosu od tri miliona eura.

"Ukoliko bi dobili predlog menadžmenta KAP-a i povjerilaca da su spremni na ustupke u smislu otplate anuiteta, onda sam spreman da razmišljam u pravcu kako bi mogli doprinijeti da se smanje pritisak na tokove novca i gotovine u preduzeću, a što bi se u krajnjem manifestovalo i boljom naplatom poreza. Ali neku novu finansijsku pomoć države je nerealno očekivati", naglasio je Lukšić.

U izvorima bliskim En plus grupi, “Vijesti” saznaju da će Deripaskina kompanija tražiti uskoro od Vlade da produži već date garancije inostranim bankama i to za vremenski period za koji bi bankari eventualno relaksirali KAP plaćanja dijela kreditnih obaveza.

Dodatni problem je što KAP ne poštuje protokol potpisan sa Elektroprivredom Crne Gore o plaćanju zaostalih i redovnih računa za potrošenu struju, zbog čega je KAP prekjuče popodne iz EPCG još jednom ozbiljno upozoren. KAP duguje EPCG trenutno oko 13 miliona eura bez februarskog računa.

Lukšić je kao jednu od glavnih aktivnosti u narednom periodu naveo stavljanje “u funkciju pojedinih prerađivačkih kapaciteta” što bi KAP-u u perspektivi pomoglo da se još lakše izbori sa finansijskom krizom.

U Vladi očekuju da strateški partner, En plus grupa, obezbijedi novac za ta nova ulaganja, dok u Deripaskinoj kompaniji za sada još nijesu sigurni da li uopšte mogu obezbijediti novac za tu namjenu.

Bonus video: