Uskoro moguć prvi let od Berana do Istanbula

I Vujanović je kazao da postoje velike šanse da se rekonstruiše aerodrom u Beranama, jedini aerodrom na sjeveru Crne Gore
161 pregleda 0 komentar(a)
Aerodrom Berane, Foto: Rabrenović
Aerodrom Berane, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 02.03.2011. 19:03h

Predsjednik Turske Abdulah Gul najavio je da se uskoro može očekivati prvi let između Berana i Istanbula. On je nakon susreta sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem u Istanbulu kazao da se mogu očekivati i dodatni letovi, jer Turska Crnu Goru smatra susjednom zemljom iako nemaju zajedničku granicu.

“Poznato je da postoje direktni avio letovi između dvije države i da uzajamno podstičemo investiciona ulaganja, a Crna Gora je država na obali Jadranskog mora pa i u polju turizma možemo značajno uraditi. Isto tako velike naše građevinske firme su iskusne u izgradnji cesti i u izgradnji aerodroma“, kazao je Gul.

I Vujanović je kazao da postoje velike šanse da se rekonstruiše aerodrom u Beranama, jedini aerodrom na sjeveru Crne Gore od koga značajno zavisi privredni razvoj cijelog sjevera posebno razvoj turizma.

“Rekao sam da smo imali podršku Gula i Vlade Turske i imali smo sjajne fizibiliti studije, što je omogućilo nadležno ministarstvo Turske Vlade i završen tender na kome su iskazali interesovanje dvije značajne turske kompanije. Sva ta realizacija zavisi prije svega od Crne Gore i Turske, ali zavisi i od kvalitetnog i odgovornog odnosa Berana, ali i odgovornog odnosa Crne Gore i društva u cjelini“, kazao je Vujanović.

Nakon kralja, Filip

Crnogorski predsjednik je danas bio u zvaničnoj posjeti Turskoj prvi put nakon 120 godina. Kralj Nikola Petrović, posljednji je crnogorski zvaničnik koji je u Turskoj bio nakon Berlinskog kongresa i potpisao sporazum o uzajamnom prijateljstvu. Gul je kazao da će Turska uvijek pružati podršku Crnoj Gori na njenom putu ka NATO-u.

Na pitanje novinara kada očekuje da Crna Gora može biti član NATO-a, Gul je odgovorio, da je ona ostvarila bitan korak, pristupanjem MAP-u.

“Turska je dala snažnu podršku crnogorskom pristupanju MAP-u. Nadam se da će Crna Gora ispuniti potrebne kriterijume. Uvjerio sam se kod vašeg Predsjednika da je Crna Gora i njena Vlada jako odlučna na ovom putu, znači Crna Gora će u najkraće vrijeme postati članica NATO-a“, kazao je Gul.

Vujanović zahvalio Gulu na svemu što je uradio za jačanje odnosa Crne Gore i Turske,podsjećajući na brojne bilateralne sporazume. On je kazao da je turska kompanija Tika puno pomogla Crnu Goru, ističući da je prostor ekonomske saradnje potpuno otvoren i da postoji interesovanje turskih kompanija i biznismena za ulaganje u Crnu Goru i zajednička partnerstva.

Bonus video: