traže ostavke

Radulović: Italijani Crnu Goru vide kao pašaluk

"Pozivamo potpredsjednika Vlade Vujicu Lazovića, kao direktnog izvršioca da podnese ostavku", rekao je Radulović.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2011. 16:59h

Ponašanje finansijskog i izvršnog direktora Elektroprivrede Crne Gore Masima Sale i Enrika Malerbe na raspravi oko zahtjeva za povećanje cijene električne enegije, u maniru „silan paše“ direktno i nedvosmisleno su pokazali da oni Crnu Goru u energetskom smislu doživljavaju kao pašaluk, saopštio je potpredsjednik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović.

"Njihova izjava da je EPCG privatna, tj. njihova, samo je još jedna potvrda svega onaga na šta je PzP ukazivao kada je u pitanju organizovano djelovanje italijanskog energetskog lobija uz rukovodjenje i koordinaciju Mila Đukanovića i Silvija Berluskonija i servilnost pojedinih DPS-SDP političara, funkcionera i direktora, oko preuzimanja Elektroprivrede Crne Gore, Elektroprenosnog sistema i novih hidrocentrala i termocentrala.

Ukoliko to ne učine i dalje ostanu puki servis za privatni dil Đukanovića i Berluskonija i poveća cijenu struje i za jedan odsto, PzP će pozvati građane Crne Gore na proteste

Oni su na ovoj raspravi jasno pokazali da su oni gazde u EPCG i da im se pokušava uskratiti zacrtani profit i ispunjenje klauzula štetnog ugovora", stoji u saopštenju Radulovića.

Lazović da podnese ostavku

On je još jednom pozvao vrhovnog državnog tužioca da hitno reaguje po tužbi PzP-a koja je dostavljena Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizam i ratnih zločina Đukanovića i Berluskonija ali i niza funkcionera, “sa osnovanom sumnjom da su izvršili krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, protivzakoniti uticaj i stvaranje kriminalne organizacije”.

"Takođe pozivamo potpredsjednika Vlade Vujicu Lazovića, kao direktnog izvršioca da podnese ostavku, a da to isto učine i članovi Borda direktora Regulatorne agencije zbog svega onoga što su do sada učinili posebno kada je u pitanju cijena električne energije koju su određivali građanima na osnovu enormnih komercijalnih i tehničkih troškova i gubitka u elektroprenosnom sistemu i distributivnoj mreži", ocijenio je Radulović.

On je rekao da predstoji borba “tajkuna koji kontrolišu KAP, tajkuna koji kontrolišu EPCG, slabašne Vlade sa tankim budžetom i sve jačih građana Crne Gore”.

"PzP će tokom sljedeće nedjelje proslijediti interpelaciju o preispitivanje rada Vlade u oblasti energetike Skupštini Crne Gore, sa konkretnim rješenjima u svakom od segmenata koja determinišu najvažniji ekonomski i razvojni put Crne Gore, bilo da su u pitanju Zakon o privatizaciji i upravljanu EPCG, izmjene Statuta EPCG, izmjene personalnog sastava Borda direktora koji su tu u ime Vlade Crne Gore, izmjene statuta Eletroprenosnog sistema i sastava Borda direktora u njemu, redosljed valorizacije energetskih potencijala, smjena potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, izmjene Zakona o energetici ili uloga Regulatorne agencije za energetiku i izmjena personalnog sastava Borda direktora ove agencije", naveo je Radulović.

PzP traži od Regulatorne agencije za energitiku da smanji cijenu električne energije za građane na nivo i iznos koji se, kako kažu, sprovodi u Evropskoj uniji.

"Ukoliko to ne učine i dalje ostanu puki servis za privatni dil Đukanovića i Berluskonija i poveća cijenu struje i za jedan odsto, PzP će pozvati građane Crne Gore na proteste", zaključuje se u saopštenju potpredsjednika PzP, Branka Radulovića.